Samsom: kinderen op driejarige leeftijd naar school

PvdA-fractlieder Diederik Samsom wil dat kinderen al op driejarige leeftijd naar school gaan. Foto: ANP / Martijn Beekman

PvdA-leider Diederik Samsom wil kinderen al op driejarige leeftijd naar school sturen. Dat moet bijdragen aan het overbruggen van de kloof tussen “kansarm en kansrijk”.

Dat schrijft Samsom in een opiniestuk in de Volkskrant. Volgens Samsom worden de verschillen in de samenleving groter en dreigen ze van generatie op generatie te worden overgedragen. “Sociaal-democraten mogen zich hier nooit bij neerleggen. Verheffing en verbinding is onze opdracht.”

De grootste mogelijkheden liggen volgens hem “vóór de huidige start van het onderwijs. Niet-cognitieve vaardigheden worden vooral op zeer jonge leeftijd aangeleerd.” Op dit moment zijn kinderen leerplichtig als ze vijf jaar zijn, maar de meeste kinderen gaan al op vierjarige leeftijd naar school.

D66 voor basisvoorziening voor kinderen vanaf 2.5 jaar

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg verwelkomt het idee van Samsom, maar is ook verbaasd omdat hij bij de PvdA tot nu toe geen gehoor vond voor soortgelijke voorstellen. Deze week pleitte Van Weyenberg samen met andere D66’ers in een opinieartikel in het Parool nog voor een basisvoorziening voor kinderen van tweeënhalf tot vier jaar.

Twitter avatar svanweyenberg Steven van Weyenberg Mooi dat nu ook #Samsom wil investeren in jonge kinderen. Maar waarom houdt #PvdA dat al tijden tegen in Kamer?!! http://t.co/qWto2TYdXC

In Rotterdam kunnen peuters al vanaf hun tweede levensjaar naar school. Dat staat in het nieuwe onderwijsbeleidsplan van de gemeente. Zo wil onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) dat kinderen beter aansluiting vinden in het basisonderwijs en achterstanden voorkomen.

    • Eva de Valk