President Porosjenko: conflict moet worden opgelost, niet ‘bevroren’

President Porosjenko van Oekraïne tijdens zijn toespraak op de veiligheidsconferentie in München. Foto AFP / Thomas Kienzle

President Petro Porosjenko van Oekraïne wil een snelle wapenstilstand in het onrustige Oost-Oekraïne. Tijdens de veiligheidsconferentie in München vandaag benadrukte hij dat het conflict moet worden opgelost, en niet ‘bevroren’, schrijft persdienst AP. Volgens Porosjenko is Oekraïne klaar voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, en zou Rusland dat ook moeten zijn.

Porosjenko wil geen vredesmacht in het oosten van het land. Als de buitenlandse troepen worden teruggetrokken is dat ook niet nodig, zei hij, want dan zou er binnen enkele weken “vrede en stabiliteit” in Oekraïne heersen.

NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel is in München:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Porosjenko in München: Emotionele toespraak v president v land in oorlog met Rusland: Wij vechten voor onze vrijheid. Ook vrijheid v Europa

‘Oekraïne moet zich kunnen verdedigen’

Volgens de Amerikaanse vice-president Joe Biden moet Rusland worden beoordeeld op basis van de acties van het land, niet op basis van een overeenkomst. Te vaak heeft Poetin vrede beloofd, maar kwam hij met tanks, troepen en wapens, zegt hij. Biden wil Oekraïne dan ook steunen: niet om een oorlog te beginnen, maar zodat Oekraïne zichzelf kan verdedigen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Biden krijgt applaus als hij zegt dat Oekraïne middelen moet hebben zichzelf te verdedigen

diplomatie

Eerder zeiden de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president François Hollande dat ze er niet zeker van waren of de gesprekken met Poetin tot een uitweg zouden leiden. Vice-president Biden noemde het “de moeite van het proberen waard”. Merkel sprak zich duidelijk uit tegen het verstrekken van militaire steun.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Vraag: Moeten we Oekr niet op z’n minst defensieve wapens geven? Merkel: conflict is niet militair op te lossen, we zetten in op diplomatie

Later vandaag sprak Hollande op de Franse televisie van een mogelijke gedemilitariseerde zone van 50 tot 70 kilometer in het oosten van Oekraïne.

gesprekken ‘constructief’

In München wordt gepraat over een oplossing voor het conflict in Oekraïne dat in december weer hevig is opgelaaid. Gisteren leek het topberaad tussen Merkel, Hollande en Poetin “constructief”, maar onduidelijk is wat precies is besproken. Volgens een woordvoerder van Poetin wordt gewerkt aan een gezamenlijke verklaring over het implementeren van het akkoord van Minsk, dat vorig jaar in september werd gesloten. Dat akkoord is meermaals geschonden.

Hieronder een samenvatting van de toespraken in München vandaag.

    • Sterre van der Hee