Op zonne-energie naar de zon rijden

Stella is de eerste gezinsauto die op zonlicht rijdt.

Weet jij al waar je met je ouders op vakantie gaat deze zomer? Frankrijk misschien, of Italië? Of een ander land waar de zon veel schijnt? En gaan jullie dan met de auto?

Hoe zou het je lijken om die reis te maken in Stella? Zo heet de eerste auto die op zonlicht kan rijden en een heel gezin kan vervoeren. Auto’s op zonne-energie waren er al wel, maar daar paste nooit meer dan één persoon in.

Stella is gebouwd door studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven en ze hebben er deze week een prijs mee gewonnen in San Francisco. „Supergaaf”, zegt Lex Hoefsloot via de telefoon, vanuit een hotel in San Francisco. Hij is 24 jaar oud en een van de studenten die Stella heeft gebouwd.

Lex legt uit hoe Stella eruit ziet. „Ze heeft een perfecte vorm”, zegt hij. Ze lijkt op een druppel, met de punt aan de achterkant. De wind glijdt zo makkelijk over haar heen, en daarom hoeft ze minder hard te werken om vooruit te komen.

Stella is ook heel licht, zegt Lex. Ze weegt maar 380 kilo. Dat is weinig, vergeleken met andere elektrische auto’s. Dat komt omdat Stella deels is gemaakt van koolstofvezels. Die zijn heel licht, maar wel sterk.

Stella rijdt niet op benzine, maar op stroom. Ze heeft zonnepanelen in haar dak. En ook een grote batterij. Is die vol, dan kan Stella 400 tot 500 kilometer rijden. En als de zon schijnt, werken de zonnepanelen ook mee, en haalt ze wel 800 kilometer. Dan ben je al bijna op je vakantiebestemming. Stella kan ook best hard, 80 tot 90 kilometer per uur.

    • Marcel aan de Brugh