Levenslange schade door Poppodia

illustraties cyprian koscielniak

Bij oorsuizen (tinnitus, 1 miljoen patiënten) opgelopen door blootstelling aan te harde muziek, moet het gaan over preventie in plaats van behandeling. Van de bestaande preventieve maatregelen (waarschuwen, gehoorbescherming uitdelen, geluid meten) in het convenant Poppodia komt weinig terecht. In 2013 woonde ik een gitaristenfeest bij van Henny Vrienten c.s.. Mooi concert met oerend hard geluid, preventieve maatregelen ho maar. Gelukkig had ik zelf oordoppen mee. Later tijdens een rondleiding door TivoliVredenburg een soundcheck op vol vermogen in de popzaal. Door meteen te vertrekken kon ik gehoorschade voorkomen. In 2014 een jazzconcert van trompettist Eric Vloeimans dat in de pop- in plaats van de jazzzaal werd gehouden. Bij jazzconcerten heb je normaal geen hoge geluidsniveaus, maar Vloeimans had een elektrische gitaar aan zijn band toegevoegd. Het geluid was bij vlagen snoeihard. „Haha, jullie dachten zeker dat je bij een jazzconcert zat hè?,” aldus de bandleider triomfantelijk. De volgende dag werd ik met oorsuizen wakker en die zijn er nog steeds.

TivoliVredenburg deed niets om mijn gehoorschade te voorkomen; kondigde een popconcert aan als jazzconcert, waarschuwde niet voor blijvende gehoorschade op het e-ticket, en ook niet vanaf het podium, en gaf geen doos oordoppen door. En zijn de geluidsniveaus van Vloeimans’ band van te voren gemeten? Aaneen avondje uit kunnen mensen een levenslange gehoorstoornis overhouden. Muziekcentra moeten verantwoordelijkheid nemen, en anders voor de rechter. En Vloeimansraad ik aan zijn bandnaam om te dopen van Gatecrash in Earcrash.

muziekliefhebber,

    • Jaap Jelsma