Nigeria stelt verkiezingen uit wegens geweld terreurgroep Boko Haram

Aanhangers van de zittende president Goodluck Jonathan voeren campagne in Nigeria. Foto: EPA / Tife Owolabi

Nigeria heeft de presidentsverkiezingen van 14 februari met zes weken uitgesteld wegens het geweld van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

De regering wil eerst het noordoosten onder controle krijgen, dat wordt geteisterd door aanvallen van Boko Haram. Dat melden bronnen rond de verkiezingscommissie in Nigeria aan persbureau AP.

Anderhalf miljoen mensen op de vlucht

Door geweld in het noordoosten van het land zijn anderhalf miljoen mensen op de vlucht geslagen. Vorige week zetten Nigeria’s buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger een gezamenlijk offensief in tegen Boko Haram. Het Nigeriaanse leger voert luchtaanvallen uit en heeft grondtroepen ingezet. Er staan meer militaire operaties gepland.

In de verkiezingen wordt de zittende president Goodluck Jonathan uitgedaagd door de voormalig dictator Muhammadu Buhari. Jonathan is een christen uit het zuiden, Buhari is moslim. Aanhangers van beide presidenten hebben met geweld gedreigd als zij zich niet kunnen vinden in de uitslag. Tijdens rellen na de verkiezingen van 2011 vonden achthonderd mensen de dood.

Lees ook: Strijd tegen terreurgroep Boko Haram krijgt regionaal karakter

    • Eva de Valk