Nigeria en buurlanden zetten 8.750 militairen in tegen Boko Haram

Nigeria wil met vier buurlanden een legermacht van 8.750 man in het leven roepen, om het gebied te beschermen tegen de groeiende dreiging van terreurorganisatie Boko Haram.

Soldaten uit Tsjaad in het verlaten Gamboru, Nigeria. Foto AFP / Marle

Nigeria wil met vier buurlanden een legermacht van 8.750 man in het leven roepen om het gebied te beschermen tegen de groeiende dreiging van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram, schrijft persdienst AP. Tsjaad en Nigeria dragen 3.500 militairen bij, Kameroen en Niger 750 en Benin 250.

Bijna honderd mensen kwamen woensdag tijdens een Boko Haram-aanval om het leven in Kameroen. Gisteren viel de terreurgroep nog twee dorpen in Niger aan, waarbij vier soldaten om het leven kwamen en zeventien mensen gewond raakten. Volgens het ministerie van Defensie van Niger werden ruim honderd strijders van Boko Haram gedood nadat troepen van Tsjaad en Niger in actie kwamen. Dat aantal is niet bevestigd.

buurlanden geraakt

De strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram krijgt steeds meer een regionaal karakter. Het is voor het eerst dat strijders van Boko Haram vanuit het noordwesten van Nigeria de grens zijn overgetrokken om aanvallen uit te voeren in buurlanden.

Buurlanden Tsjaad en Kameroen nemen dan ook steeds intensiever deel aan de strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep. Het leger van Tsjaad heeft deze week meer dan 200 strijders van Boko Haram gedood in het noordoosten van Nigeria.

verkiezingen

De aanvallen van Boko Haram hebben grote gevolgen voor Nigeria. Het land heeft de presidentsverkiezingen van 14 februari met zes weken uitgesteld wegens het geweld van de terreurgroep, zo werd vandaag bekend. De regering wil eerst het noordoosten onder controle krijgen, dat wordt geteisterd door aanvallen. (AP)