NAVO-generaal: Westen moet bewapening Oekraïne niet uitsluiten

NAVO-generaal Philip Breedlove. Foto AP/ Virginia Mayo

Het Westen zou niet moeten uitsluiten wapens en materieel te leveren aan Oekraïne in de strijd tegen de separatisten in het oosten van het land. Dat zei de hoogste militair bij de NAVO, generaal Philip Breedlove, op de veiligheidsconferentie in München.

Hij sprak daar vandaag van een “militaire optie”, maar doelde daarmee niet op westerse soldaten, schrijft persbureau Reuters. Dat gesprek is er nu niet, zei hij. Gisteren zei de voorzitter van de conferentie, de Duitser Wolfgang Ischinger ook al dat bewapening van de regeringstroepen in Oekraïne een optie zou moeten kunnen zijn, schreef persbureau ANP. Rusland levert volgens hem immers al maanden wapens aan de separatisten. Rusland zelf ontkent nog steeds stellig elke bemoeienis met de strijd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt er in ieder geval niets in te zien. Zelfs niet in wapens ter verdediging. Een oplossing kan er alleen via de diplomatieke weg komen:

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel is in München:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Vraag: Moeten we Oekr niet op z’n minst defensieve wapens geven? Merkel: conflict is niet militair op te lossen, we zetten in op diplomatie

Breedlove zei vandaag dat de voorstellen die de Russische president Vladimir Poetin heeft aangedragen als oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne “volkomen onacceptabel” zijn.

Op zoek naar een uitweg

In München wordt gepraat over een oplossing voor het conflict in Oekraïne dat in december weer hevig is opgelaaid. De belangrijkste vraag is eigenlijk: gaat praten helpen? Merkel heeft die twijfel zelf ook, zo blijkt uit wat ze vanochtend zei volgens Reuters: het is helemaal niet zeker dat gesprekken met Poetin gaan leiden tot een uitweg, maar we moeten het proberen.

De conclusie na gisteren was dat het topberaad tussen Merkel, de Franse president François Hollande en Poetin “constructief” was, maar onduidelijk is wat precies is besproken. Een woordvoerder van Poetin liet na afloop wel weten dat er gewerkt wordt aan een gezamenlijke verklaring over het implementeren van het akkoord van Minsk, dat vorig jaar in september werd gesloten. Dat akkoord is sindsdien meermaals geschonden.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei vandaag dat het vredesplan van Frankrijk en Duitsland zou kunnen werken, schrijft Reuters. Hij zei op een persconferentie dat hij hoopt dat dat plan voor “meer veiligheid in Europa” kan zorgen.

    • Frank Huiskamp