Minstens 30.000, mogelijk 90.000 panden in Groningen versterkt

Schade aan een woning in het Groningse Slochteren, als gevolg van de gasbevingen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Ten minste 30.000 huizen en gebouwen in Groningen moeten de komende jaren worden verstevigd tegen aardbevingen als gevolg van de gasboringen. In het ongunstigste geval gaat het mogelijk om 90.000 panden. Dit staat volgens betrokken wetenschappers in een nog niet gepubliceerd advies aan minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD).

Het aardbevingsbestendig maken van de panden kost naar schatting 6,5 miljard euro. Naast huizen gaat het onder meer ook om scholen, ziekenhuizen en monumenten. Gaswinningsbedrijf NAM moet in principe betalen voor de kosten die voortvloeien uit de gasbevingen.

Verstevigen woningen ingrijpend voor bewoners

Voor de bewoners van de regio zal het versterken van de panden “ingrijpend” zijn, staat in het advies. Zij zullen voor “een bepaalde tijd hun huis uit moeten”. In het hart van het aardbevingsgebied moeten sommige woningen bijna tot de grond toe worden afgebroken, omdat er bijvoorbeeld een vloer met gewapend beton moet worden gestort.

Het advies aan minister Kamp is afkomstig van specialisten van onder meer onderzoeksinstituut TNO, de TU Delft, de NAM en ingenieursbureau ARUP. Zij berekenden aan welke eisen de panden in het noordoosten van Groningen moeten voldoen om niet in te storten. Ze formuleerden een Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR), die vooruitloopt op een bouwnorm aardbevingsbestendig bouwen. Anders dan Duitsland en België heeft Nederland die nog niet.

Bewonersorganisatie wil gaskraan dicht

Bewonersorganisatie GBB plaatst vraagtekens bij het versterkingsprogramma. De “draconische” operatie zal volgens bestuurslid Lambert de Bont “jaren in beslag nemen terwijl de Groningers nu acuut gevaar lopen”. De GBB wil dat Kamp de gaskraan veel verder dichtdraait. De organisatie stelt:

“Terwijl de Groningers gevaar lopen, laat de minister de NAM doorpompen. Hij verdient elke dag 30 miljoen aan het aardgas en komt met versterkingsmaatregelen om de schatkist te kunnen vullen. Dit alles leidt tot verwoesting van het Groningse cultuurlandschap.”

Lees ook in NRC Handelsblad: De Groningers lopen gevaar en ons land wordt vernield.(€)

    • Wubby Luyendijk