Opinie

    • Floor Rusman
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Laat V&D toch lekker failliet gaan

Wat is nu eigenlijk het probleem? Mensen kopen daar niet meer, althans niet genoeg. En gelijk hebben ze: bijna al die V&D-winkels zijn lelijk, ongezellig, verkopen een allegaartje van gebloemde nachtjaponnen en lelijke truien. La Place is het enige wat oké is bij V&D. De rest is passé, hup, stekker eruit, klaar.

Stelling: Vestig gemeentelijke bordelen in lege V&D’s

Nee, geen grap! De burgemeester en wethouders van Amsterdam kwamen donderdag met het plan een deal te sluiten met vijf ‘bonafide’ (sic!) bordeelhouders, waar prostituees, goed beschermd door de regels van Arbo-dienst en Voedsel- en Warenautoriteit, hun geslachtelijke werk kunnen doen. Kijk, zo moet het! Doe er dan meteen wietplantages bij, en een pillenlab. Scheelt een hoop ‘blauw op straat’.

Stelling: Bitte, kein totalen Krieg in der Ukraine!

Een beetje pijnlijk is het wel: de Franse president Hollande, die donderdag sprak van de escalatie van geweld in Oekraïne, van ‘een oorlog die totaal kan worden’. Aha, gevleugelde uitdrukking, waar kennen we die ook al weer van? O ja, uit de legendarische Sportpalastrede van nazi-propagandakanon Herr Dr. Joseph Goebbels (18 februari 1943): ‘Ich frage euch: Wollt ihr den totalen Krieg?’ Komt Frau Merkel bij Dr. Poetin, zegt ze: ‘Wir wollen kein totalen Krieg!’ Oei, pas op – is geen sterke binnenkomer.

Stelling: De Godwin heeft zijn beste tijd gehad

John McCain gebruikte vrijdag een interessante WOII-analogie. De Amerikaanse senator was pissig omdat Angela Merkel weigerde wapenleveranties aan Oekraïne toe te staan. Merkels houding was vergelijkbaar met die van Frankrijk en Engeland tegenover Hitler in de jaren dertig, aldus McCain: „Wil ze alleen maar toekijken hoe een land in Europa voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog vertrapt wordt?“ De Duitse leider wordt dus vergeleken met de geallieerden, en de Russische met Hitler. De cirkel is rond. Kunnen we nu ophouden met WOII-vergelijkingen?

Tip: Follow de tweets van @IroNiehe!

Best geinig, de pestkop die de beeltenis van Ivo Niehe misbruikte om goeie grappen ten koste van hem te maken. ‘Weer ’s met de trein gereisd. Prachtig om te zien hoe de mensen spontaan een erehaag voor me vormden bij het uitstappen!’

Stelling: De NS weet niet wat ‘spontaan’ betekent

De NS gaat komende maandag ‘spontaan’ vijfduizend tulpen aanbieden aan reizigers, meldde het spoorwegbedrijf vrijdag. De bloemetjes worden aangeboden als mea culpa voor de grote treinstoringen van de afgelopen week. Volgens de NS sluit deze tulpentsunami aan bij de wereldwijde actieweek ‘random acts of kindness’. Die actieweek begint maandag. Pas bloemen uitdelen wanneer de actie past in een themaweek: dat is spontaniteit voor de NS.

Stelling: Het is te koud

De temperatuur is al weken zo laag dat het bijna niet te doen is om op straat een sigaretje te roken. Toch zijn er mensen die het presteren te zeggen dat het in Nederland ‘nooit meer echt lekker koud is’. Deze opscheppers moeten voor straf naar Siberië worden gestuurd.

en Floor Rusman

    • Floor Rusman
    • Gijsbert van Es