mandstuur

Wie in de stad snel van A naar B wil, kan kiezen voor een sportieve fiets. Heb je ook iets te vervoeren dan ben je veelal aangewezen op (fiets)tassen of een rugzak. Productontwerper Jurre Groenenboom (1980) zoekt naar innovaties binnen de traditionele fietsmarkt. Om op een sportieve fiets de handen vrij te hebben en toch boodschappen of een tas te vervoeren, ontwikkelde hij de Spaak Stuurmand. De fraai vormgegeven, in het stuur geïntegreerde mand (28 x 34 x 17 cm) is geschikt voor alle fietsen met een zogenaamd ‘ahead’-systeem, waarbij het stuur geklemd zit tussen de stuurpen en een los bevestigingsplaatje. Voor fietsen met een afwijkend systeem levert Spaak een eenvoudig te installeren adapter. Geadviseerd wordt om in de Stuurmand niet meer dan acht kilo te vervoeren. Meer gewicht kan de mand wel hebben, maar dan zwabbert de fiets net zo gevaarlijk als met twee volle boodschappentassen aan het stuur.

Martijn Boot