Lezen: het eisenlijstje van Jack White (mét recept voor guacamole)

De Amerikaanse rockster Jack White is boos op het studentenblad van de University of Oklahoma. Omdat studenten, voor een optreden van White, zijn ‘eisenlijstje’ publiceerden. Inclusief recept voor guacamole. “We want it chunky.”

De Amerikaanse rockster Jack White is boos. Op het studentenblad van de University of Oklahoma. Zó boos dat zijn boekingsbureau, William Morris Endeavor Entertainment, de universiteit inmiddels op een zwarte lijst heeft gezet. En dat alles omdat studenten, voor een optreden van White, zijn ‘eisenlijstje’ publiceerden.

Uit de eisen blijkt dat de University of Oklahoma 80.000 dollar (ruim 70.000 euro) betaalde om White naar de school te krijgen. Maar interessanter zijn de overige verzoeken: zo wenst meneer White vers gemaakte guacamole (“we want it chunky”), een “New York strip steak, prepared medium, no sauce, with clean, steamed vegetables on the side” en “no bananas”. Want “this is no banana tour.” Je weet maar nooit.

White was not amused, zo liet hij tijdens zijn show doorschemeren. “Dat je het op de computer kunt typen, betekent nog niet dat het goed is om te doen”, luidde zijn protest. The Oklahoma Daily ging fel in de verdediging:

“We hebben zijn contract niet gelekt. Het is publieke informatie die iedereen op verzoek zou kunnen ontvangen. Veel kranten laten contracten van beroemdheden zien, dat is niets ongewoons. Het is geen verborgen document.”

Maak jij de guacamole net als Jack White? Scroll naar pagina 20 voor het recept.

Volgens Pitchfork heeft White niet zelf besloten om de school op de zwarte lijst te zetten, maar was het zijn boekingsbureau, dat vindt dat “privé-informatie” niet mag worden verspreid. Het boekingsbureau waar overigens ook artiesten als Snoop Dogg, Adele, Lady Gaga en Pharrell Williams bij zijn aangesloten.

Natuurlijk is Jack White niet de enige met zo’n eisenlijst. De lijstjes kunnen zelfs nuttig zijn, zoals die van de hardrockband Van Halen, met de nadrukkelijke tekst ‘no brown M&M’s’. Zo wisten de bandleden zéker dat hun contract, met veiligheidsvoorschriften voor de show, van A tot Z gelezen was. We zetten enkele eisenlijstjes op een rijtje:

De Rolling Stones, volgens organisator Jan Smeets de “duurste act ever” op Pinkpop, vroegen de festivalbaas om een catwalk. Verder namen ze een 200 pagina’s tellend contract mee; wat daarin staat, is onbekend (deel van de overeenkomst). Naar het schijnt vraagt Axl Rose, de zanger van Guns N’ Roses, om wijn, bier, wodka, rode en witte rozen en een vierkante meloen. En J. Lo zou willen dat haar koffie tegen de klok in wordt geroerd, zo gaat het gerucht.

Niet alleen muzikanten hebben zo hun eisen. Hillary Clinton wenst voor haar speeches een schaaltje humus, gesneden fruit en op het podium een karaf met warm/heet water, citroenschijfjes een kop koffie en een schoteltje. En oh ja: universiteiten kunnen haar voor 300.000 dollar (ruim 265.000 euro) inhuren. Vriendenprijsje.

Lees ook op NRC Q: Hillary Clinton uitnodigen als spreker? Dit is haar eisenlijstje

    • Sterre van der Hee