Let op de verschillen

Kwantitatieve verruiming vertroebelt het onderscheid tussen landen. Finland lanceerde deze week een vijfjarige obligatie met een negatief rendement. Beleggers accepteren dus vooraf een verlies. Finland heeft net als Duitsland de hoogste rating, maar verkeert al drie jaar in recessie. De schuld was altijd laag, maar zal waarschijnlijk boven de 60 procent van het bbp uitkomen. Finland behoort tot landen die het verdrag van Maastricht overtreden. In Finland kun je veilig beleggen, maar het verschil in kwaliteit met Duitsland is slecht te zien: beide landen hebben een negatieve rente. Belangrijker is de vraag: wil je deze lening wel bezitten? Veel instituten zijn gedwongen in staatsobligaties te beleggen en de ECB drijft de prijs op. Wie bescherming van de hoofdsom of groei van het vermogen wil, zal zekerheid moeten inleveren en schuld van Europa’s perifere landen of bedrijfsobligaties moeten kopen.