KNMI waarschuwt voor gladheid - ongelukken in het noorden

In de noordelijke provincies zijn de wegen spekglad. Foto: ANP / Marco de Swart

Het KNMI heeft vanochtend een code oranje (waarschuwing voor extreem weer) afgegeven voor de noordelijke helft van het land in verband met ijzel. Rond half twaalf is het weeralarm ingetrokken.

Update 11.30 uur Het KNMI heeft code oranje voor extreem weer beëindigd. In het noorden en oosten kan het nog wel glad zijn, waarschuwt het KNMI. De komende uren zal de gladheid verdwijnen.

In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland valt regen die door de koude ondergrond direct bevriest, waardoor de wegen spekglad worden.

Twitter avatar whoebert Willemijn Hoebert U heeft het misschien al meegekregen, maar lokaal is het spekglad! #ijzel http://t.co/GlR3co0wiM
Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Gevaarlijke rijomstandigheden door gladheid houden in de noordelijke helft van het land aan. Advies: niet de weg op. Wordt volop gestrooid
Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Automobilisten blijf in uw auto als u achter een ongeval staat! Uitstappen is gevaarlijk.

Verschillende ongelukken in het noorden

Op de A7 tussen Drachten en Groningen hebben diverse aanrijdingen plaatsgevonden. Bij Leek zijn vier auto’s op elkaar gereden. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt, van wie één ernstig. De A7 werd afgesloten tussen Leek en Westpoort in beide richtingen. Rond half tien ging de A7 weer open.

Ook op de A32 tussen Heerenveen en Grou en op de Waldwei tussen Drachten en Leeuwarden hebben verschillende ongelukken plaatsgevonden. Bij Bolsward is een vrachtwagen dwars over de weg komen te staan en blokkeert daar alle rijstroken.

Update 10.13 uur: Ook in Flevoland worden ongelukken gemeld. In Rutten sloeg een auto over de kop en in Emmeloord raakte een auto van de weg. Dat meldt Omroep Flevoland.

De ANWB roept automobilisten die vast komen te staan op een gladde snelweg op in hun auto te blijven zitten. Volgens een woordvoerder zijn er al mensen aangereden die waren uitgestapt. De gladheid kan tot in de middag duren.

    • Eva de Valk