Kijken: hoe activisten in Raqqa hun leven wagen om IS te ontmaskeren

“Een activist zijn in de stad zonder dat IS het weet, betekent je dood.” De groep activisten onder de naam ‘Raqqa Is Being Slaughtered Silently’ doet ongelofelijk gevaarlijk werk. Ze proberen de terreurbeweging te ontmaskeren. The Wall Street Journal sprak met een van de oprichters.

“Een activist zijn in de stad zonder dat IS het weet, betekent je dood.” De groep activisten onder de naam ‘Raqqa Is Being Slaughtered Silently’ doet ongelofelijk gevaarlijk werk. Journalisten komen al tijden niet meer in de buurt van het door terreurbeweging Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat, maar toch krijgt de wereld inzicht in wat er daar gebeurt. En dat is dankzij dat soort activisten. The Wall Street Journal sprak met een van de oprichters van de groep, die actief is in ‘kalifaathoofdstad’ Raqqa.

Van foto’s van bloedige kruisigingen op een plein in de stad tot aan informatie over bombardementen van de internationale coalitie en analyses van de plekken waar executies mogelijk zijn uitgevoerd. Dit alles is te vinden op het Twitteraccount van de activisten, Raqqa-SI. “Jonge mannen denken alleen aan uitgaan, meisjes ontmoeten, vriendinnetjes hebben. Ik denk erover na hoe ik IS kan ontmaskeren”, zegt Abu Ibrahim al-Raqqawi in het interview. Zijn naam is gefingeerd, zijn stem vervormd. Hij is momenteel niet meer in Syrië, maar zijn medeactivisten en familie zijn dat wel. IS mag er dus niet achter komen wie hij is.

Jordaanse piloot

De activisten gebruiken hun eigen camera’s om het dagelijks leven in Raqqa vast te leggen. “Ze kunnen je vertellen wat ze zien. Dus ik heb broeders en neven die het meteen melden als er iets gebeurt”. Zo komt er ook nieuws naar buiten via de activisten. Het was al-Raqqawi die op 8 januari al op zijn Twitteraccount een bericht deelde dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh was gedood, levend was verbrand.

Twitter avatar raqqa_mcr Abu Ibrahim Raqqawi 1-A group of #ISIS members in #Raqqa are talking among them enthusiastically about the execution of Jordanian pilot, Maath Al-Kassassbeh,
Twitter avatar raqqa_mcr Abu Ibrahim Raqqawi 2- who was burned to death by #ISIS - the reports are unconfirmed yet #Syria

Eind januari echter waren er nog onderhandelingen tussen Japan, van wie er op dat moment nog één gijzelaar vastzat, Jordanië en IS gaande over een mogelijke gevangenenruil. Jordanië eiste een teken van leven van de piloot, maar dat kwam er niet. Deze week verscheen er een gruwelijke video online waarin te zien is hoe al-Kasasbeh levend wordt verbrand. Daarna kwam naar buiten dat hij vermoedelijk al weken niet meer in leven was. Hij zou mogelijk gedood zijn rond de datum waarop Raqqawi zijn bericht op Twitter zette.

De activisten zijn nog steeds erg actief in Raqqa, ook al weet al-Raqqawi dat IS naar ze op zoek is:

“Ik vertel ze hiervandaan. En ik weet dat ze de video zullen zien: ze doen er alles aan ons te stoppen, maar we zullen niet stoppen. We vechten nog steeds. En ik denk dat we uiteindelijk zullen winnen.”

Lees meer over Raqqa Is Being Slaughtered Silently in artikelen bij VICE (september 2014) en The Guardian (november 2014).

    • Frank Huiskamp