‘intrigerende foto van alledaags moment’, aldus jury

Foto: Marijke Stroucken

Een banale en herkenbare situatie, die door de houding van de mensen, de sfeer en de compositie toch een bijzondere foto oplevert. Er werden afgelopen maand 4.691 foto’s ingezonden rond het thema ‘De Mens’, maar de inzending van Marijke Stroucken springt in het oog.

De jury van Nederland Fotografeert kent haar foto File daarom de vakjuryprijs van januari toe. Ze is er volgens de jury in geslaagd van een alledaags moment een intrigerende foto te maken en wint onder meer een fotoboek van de Mendo bookstore.

“De foto is gemaakt op weg naar onze vakantiebestemming in Griekenland” vertelt Stroucken (52), die sinds twee jaar een opleiding volgt aan de Amsterdamse fotoacademie: “We stonden onverwacht uren vast. Zoals dat gaat, raakte iedereen met elkaar aan de praat. Ook mijn man begon een gesprek met een van de andere chauffeurs in de file. Ik bekeek het tafereel van op een afstandje en vond de gesprekspartner van mijn man meteen prachtig; hij was totaal ontspannen en de manier waarop hij zelfverzekerd met zijn wat dikke buik tussen de auto’s stond, had bijna iets karikaturaals. Hij vond het geen enkel probleem toen ik vroeg of het oké was dat ik een paar foto’s maakte.”

Bekijk hieronder de winnende inzendingen van januari

0702WEBAPPwinnaar
, Dubbele selfie '> 0702WebApp_wedstrijd2
Settimana Santa 2011
0702WebApp_wedstrijd4
0702WebApp_wedstrijd5
0702WebApp_wedstrijd7
0702WebApp_wedstrijd8
0702WEBAPP_wendstrijd9
0702WebApp_wedstrijd1
0702WEBAPPwinnaar_10
0702WEBAPPpubliek1
0702WEBAPPpubliek2

Stroucken vindt het moeilijk om zelf uit te leggen wat deze foto bijzonder maakt: “Maar ik ben een bewonderaar van de fotografie van Martin Parr; ik vind het mooi hoe hij met een vleugje humor sociale processen vastlegt. Dit was zo’n typische Parr-situatie – dus heb ik de flitser op de camera gezet en deze foto gemaakt. Het is mooi als zo’n foto goed lukt en je beeld een spiegel is voor hoe wij allemaal een beetje zijn. Behalve momentopnames, maak ik ook meer documentair werk; zo volg ik sinds vorig jaar een klas met hoogbegaafde kinderen.”

Het thema voor de maand februari is Thuis. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd

    • Sabeth Snijders