‘IS terroriseert ook buitenlandse jihadisten’

De extremistische terreurbeweging IS voert niet alleen wreedheden uit tegen haar tegenstanders, ook buitenlandse jihadgangers die zich aansluiten krijgen hiermee te maken.

Militanten van IS in de provincie Raqqa in Syrië. Foto Reuters

De extremistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voert niet alleen wreedheden uit tegen haar tegenstanders, ook buitenlandse jihadgangers die zich aansluiten krijgen hiermee te maken. Dat blijkt uit verklaringen van teruggekeerde Duitse jihadisten tegenover de Duitse veiligheidsdiensten, waarover de Süddeutsche Zeitung vandaag bericht.

De teruggekeerde jihadisten, inmiddels volgens de krant zo’n tweehonderd, praten over een klimaat van angst, wantrouwen en “grenzeloze wreedheid”. Zo lopen buitenlanders die hun paspoort willen behouden gevaar “afgeslacht” te worden, zei een van hen. Hij werd in een ‘slachthuis’ opgesloten, waar bloed op de muren en de grond zat. In zijn slaapruimte werd een onthoofd lijk naar binnen gegooid. De krant schrijft dat niet geverifieerd kan worden of alle details kloppen.

De krant geeft op basis van de verklaringen van de teruggekeerde jihadisten nog meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken. Zo is de belangrijkste vraag die aan nieuwkomers wordt gesteld of ze een strijder of een zelfmoordterrorist willen zijn. Zelfmoordterroristen worden in de watten gelegd.

Geen mobieltjes

Er heerst angst bij IS dat buitenlandse jihadisten spionnen blijken. Ten minste enkele van de nieuwelingen, zo melden de teruggekeerde jihadisten, moeten op brute wijze hun moed tonen. Soms moeten ze iemand anders doden.

Wie zijn mobiele telefoon niet inlevert, geldt als verdacht, schrijft de krant. IS-leden zouden bang zijn dat Amerikaanse drones ze via de mobiele telefoons zouden kunnen opsporen. Een van de teruggekeerde jihadisten vertelde de veiligheidsdiensten dat een nieuwkomer op het centrale plein van hun kamp geëxecuteerd werd, omdat hij nog een mobiele telefoon had. Ook zijn er berichten dat jihadisten die weer wilden terugkeren, maar dat probeerden zonder toestemming van de emir, werden neergeschoten.

Ander nieuws over IS:

  • Volgens CNN zijn de Amerikaanse militaire inlichtingendiensten bezig zo veel mogelijk informatie over de posities van IS in de Iraakse stad Mosul te verzamelen, omdat ze advies willen uitbrengen over een mogelijk grondoffensief. Mosul is de op een na grootste stad van het land en is in handen van IS. Het Iraakse leger wil met een groot offensief, dat op zijn vroegst in april zou kunnen plaatsvinden, de stad heroveren. Mogelijk zouden Amerikaanse militairen meehelpen, maar dan niet in gevechtssituaties.
  • Nog meer nieuws van CNN. IS zou met een speciale eenheid op zoek zijn naar nieuwe westerste gijzelaars om in te kunnen zetten voor propagandadoeleinden. Een bron binnen de veiligheidsdiensten in het Midden-Oosten zegt dit tegenover de Amerikaanse nieuwszender. Onduidelijk is hoeveel gijzelaars IS nu nog in handen heeft.
    • Frank Huiskamp