‘IS evacueert Mosul’ - Jordanië: we zullen IS uitroeien

Vrijwilligers van het Irakese leger patrouilleren in het oosten van Tikrit, noord-Irak.
Vrijwilligers van het Irakese leger patrouilleren in het oosten van Tikrit, noord-Irak. Foto EPA / Ali Mohammed

De internationale coalitie heeft zeker 26 bombardementen uitgevoerd in Syrië en Irak. Islamitische Staat (IS) zou inmiddels zijn overgegaan tot ontruiming van de Iraakse stad Mosul, zo meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische peshmerga-leger.

De internationale coalitie voerde vijftien luchtaanvallen uit in Irak en elf in Syrië, schrijft persbureau AP. Daarbij zouden verschillende militaire doelen geraakt zijn. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite al-Sumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul, de tweede stad van Irak die sinds de zomer in handen is van de fundamentalisten.

Jordanië: we gaan IS uitroeien

Jordanië, dat onderdeel uitmaakt van de internationale coalitie, heeft voor de derde opeenvolgende dag ook hevige bombardementen uitgevoerd op doelen van IS. De Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken zei dat het land de militanten van IS zal opsporen waar ze ook zijn, om ze “van de aardbodem af te vegen”.

Jordanië heeft de intensiteit van de luchtaanvallen verhoogd nadat afgelopen week bleek dat IS de gevangen genomen Jordaanse piloot levend heeft verbrand. De gevechtspiloot was eind december boven door IS bezet gebied neergehaald. IS eiste in ruil voor zijn vrijlating de vrijlating van een terdoodveroordeelde zelfmoordterroriste uit Irak. Een paar uur nadat de video was opgedoken, executeerde Jordanië haar.

IS heeft vrijdag gezegd dat de Amerikaanse Kayla Jean Mueller, die ze gegijzeld hielden, bij een van de Jordaanse bombardementen is omgekomen. De Jordaanse regering heeft de berichten van IS afgedaan als propaganda. IS publiceerde wel foto’s van de plek die gebombardeerd zou zijn, maar geen bewijs van de dood van Mueller, die in Turkije hulp verleende aan Syrische vluchtelingen.

De ouders van Mueller hebben vandaag in een verklaring dan ook gezegd dat ze hopen dat hun dochter nog steeds leeft. In de verklaring richten de ouders zich tot IS:

“Jullie zeiden dat jullie Kayla als jullie gast behandelden. Als dat waar was dan zijn jullie verantwoordelijk voor haar veiligheid en haar welzijn.”

‘Tienduizenden Europeanen voegen zich bij IS’

Tienduizenden Europeanen zouden zich aangesloten hebben bij Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat staat in een rapport van de Spaanse politie, meldt de Spaanse krant El País. De Spaanse politie schat het aantal tussen de 30.000 en 100.000 jihadisten. Volgens het rapport is Spanje een belangrijke doorgangsplek voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Jihadisten zouden zich bij terugkeer onder die vluchtelingen schuilhouden. Het rapport is eind vorig jaar opgesteld.

Lees ook dit artikel ‘Hoe activisten hun leven in Raqqa wagen om IS te ontmaskeren’.