Is de tijd na de hype van rauwe chocola rijp voor het snuiven van chocola?

Persoone modelleerde het apparaatje naar het machientje waarmee zijn opa tabak snoof. Foto Reuters / Francois Lenoir

Hij vond het apparaatje al in 2007 uit, maar tot een echte doorbraak kwam het nooit. Nu lijkt het erop dat de chocolate shooter, waarmee je cacao kan opsnuiven, de Belg Dominique Persoone eindelijk internationaal bekend gaat maken.

Foto Reuters / Francois Lenoir.

Persoone werkte jarenlang aan de ideale mix. Chili was bijvoorbeeld niet zo lekker in je neus. Foto Reuters / Francois Lenoir.

De meesterchocolatier is in België een bekendheid; hij heeft drie winkels, een eigen tv-programma en zijn chocoladekookboek won in 2009 een prijs voor het beste kookboek op dit gebied. Persoone staat bekend om zijn innovatieve kracht. Dat bewees hij wel toen hij in 2007 werd gevraagd om de desserts te maken voor het verjaardagsfeestje van Ronnie Wood, gitarist van The Rolling Stones. Persoone kwam daarop op de proppen met een ‘snuifkit’, een vette knipoog natuurlijk naar de muzikanten, van wie toch algemeen bekend is dat ze wel van een lijntje hielden.

Met het apparaatje kan je cacao je neus in schieten:

De Canadese Mary Jean Dunsdon ontdekte de cacao shooter onlangs en verkoopt deze nu ook in haar snoepwinkel in Vancouver. Ook kan je bij haar betalen voor alleen een snuifbeurt. Persoone heeft de afgelopen acht jaar al 25.000 stuks verkocht, maar die verkoop gaat nu vast nog een stuk harder stijgen nu ook de internationale pers zich erop stort. Nadat de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post er aandacht aan besteedde, schreef ook The Daily Mail erover.

In Nederland werd het snuiven op beurzen ook al eens uitgeprobeerd, maar gebruikers leken toen nog niet echt heel erg enthousiast en zagen het meer als een gimmick:

Volgens de winkeleigenaresse Dunsdon blijft de smaak van chocola uren hangen. Zo bezien is het misschien opmerkelijk dat cacao snuiven nog geen hit is. Het zou goed nieuws zijn voor chocoholics, die moeite hebben van chocola af te blijven. Lekker is bij een chocoladereep immers maar een vinger lang.

    • Anouk Eigenraam