Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Is beleggen geschikt voor minima?

Ik heb een minimum inkomen en geen werk. Wel heb ik twee ton spaargeld. Is het verantwoord om met dat geld te gaan beleggen?

De geschiedenis leert ons uiteindelijk slechts dit, dat mensen niets van haar willen leren, schreef de Duitse filosoof Georg Hegel, die in 1831 overleed. Met die uitspraak in ons achterhoofd, ga ik met u terug naar 1997. Rond dat jaar vatte het idee post – na jaren van economische groei, stijgende lonen en dito beurskoersen – dat beleggen voor iedereen weggelegd was. De effectenbeurs als een loterij zonder nieten, die zelfs mensen zonder geld rijk zou maken. Je belegde ‘gewoon’ de overwaarde van je huis, kocht een aandelenleaseplan of een beleggingspolis.

Maar vanaf 2011 zakten de koersen jaar na jaar. Die ontwikkeling stortte miljoenen woekerpolishouders, aandelenleasebeleggers en huiseigenaren in het financiële ongeluk. Nu lijken, na jaren onzekerheid, de beurzen sinds 2012 weer redelijk onverstoorbaar te stijgen. En ja hoor, een groeiende horde particulieren kijkt ernaar met dollartekens in de ogen. Maar één ding is zeker: effectenkoersen kunnen ook dalen. In de volgende zes gevallen is sparen daarom beter dan beleggen, ongeacht de spaarrente of beurskoers.

Ga sparen als:

1. Je geen buffer hebt voor onverwachte uitgaven of een inkomensdip. Bepaal op https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/ hoe groot je buffer minimaal moet zijn.

2. Je het geld binnen ongeveer zeven jaar beslist nodig hebt.

Beleggen is vaak een rit in de achtbaan. Die wil je niet als je het spaargeld binnen niet al te lange tijd nodig hebt, bijvoorbeeld voor je pensioen.

3. Je nog twijfelt over je wensen voor de toekomst. Bijvoorbeeld als je misschien wilt emigreren en daar die twee ton goed bij zou kunnen gebruiken. Sparen biedt vrijheid en beschermt tegen koersrisico's.

4. Je wakker ligt van fluctuaties op de beurs en koerswisselingen je bloednerveus maken. Met spaargeld haal je minder rendement, maar heb je wel een prettiger leven.

5. Je al genoeg belegt. Heb je een fikse hypotheekschuld? Of heb je veel pensioen in een fonds zitten? Dan ben je eigenlijk al een belegger, en zorgt spaargeld voor risicospreiding.

6. De aandelenkoersen (te) hoog liggen. Elke belegger kan, vanwege de koersfluctuaties, soms beter een tijdje sparen, maar het verleden leert dat niemand kan voorspellen wanneer. Volgens Hegel wil de mens van het verleden niets leren. Het is aan jou om te bewijzen dat je de uitzondering op die regel bent.