‘Ik was rood, hij was blauw’

Elke week vertelt iemand over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl. Sander en Maurice hadden als kind ieder al een eigen kleur.

Foto Jan Willem Kaldenbach

De tweelingbroers Sander en Maurice (25) de Graaf uit Amsterdam zijn model en samen dj-duo Doppelgang. Maurice werkt ook in een kledingzaak, Sander is stylist voor tv-programma’s.

Sander in het zwart, Maurice in het wit. Is dat altijd zo?

Sander: „Eigenlijk wel. Als ik een keer wit aanheb, denk ik: dit hoofd hoort er niet bij.”

Maurice: „Het is zo gegroeid.”

Sander: „Ik vind zwart gewoon een mooie kleur.

Maurice: „Het komt ook door Kokon to Zai, waarvan ik nu een broek en een jack aanheb. Het is een Brits label dat een mix van streetwear en couture maakt die perfect is voor het dj’en. Zij maken veel van hun dingen in het wit en in het zwart. Wij hebben een keer voor ze gedraaid, toen kregen we betaald met kleding.”

Sander: „Het is een heel leuke wisselwerking. Als wij op Instagram een foto posten van onszelf in hun kleding, reposten zij die weer. Zij hebben 200.000 volgers, zo krijgen wij ook meer aandacht.”

Maurice: „Vroeger kleedde mama ons ook al ieder in een kleur. Ik was rood, en Sander blauw. Later was ik groen, en hij paars. Dat moest dan van top tot teen kloppen. Toen we 12, 13 jaar waren en zelf smaak kregen, hebben we dat overgenomen.”

Hoe was het om er als kind zo bijzonder uit te zien?

Maurice: „In Sint Annaparochie, het Friese dorp waar wij vandaan komen, voelde ik me wel een beetje een alien. Maar het hielp natuurlijk wel dat we samen waren: laat maar lullen.”

Sander: „Het begon pas echt toen we op ons twintigste in Amsterdam gingen wonen. We hebben allebei de modevakschool gedaan in Leeuwarden en gingen stage lopen bij Bas Kosters. Amsterdam nodigt enorm uit om je te ontwikkelen op modegebied. Hier lieten we ook ons haar groeien.”

Maurice: „Vooral omdat wij naar de kapper gaan best wel gedoe vinden. Maar omdat die langhaarlook vijf jaar geleden best een ding was, kregen we veel werk als model. Het gaat nu goed met deejayen, dus het is een beetje verwaterd. Af en toe doen we nog wel een show.”

Is dat Versace-jack van Maurice tweedehands?

Maurice: „ Ik heb even in een tweedehandswinkel gewerkt, en toen was het echt een sport om de mooie dingen eruit te vissen. Als ik op het Waterlooplein tegen zo’n pareltje als dit aanloop, kan ik dat nog steeds niet weerstaan.”

Milou van Rossum