Griepprik beschermt dit jaar slecht

Het griepvaccin dat is gegeven aan bijna drie miljoen Nederlanders sluit niet aan bij het huidige griepvirus. Virologen spreken van een 'mismatch'. Foto: ANP / Roos Koole

De griepprik is dit jaar weinig effectief. Van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is ‘een groot deel’ voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd tegen het circulerende griepvirus.

Dat schrijft De Telegraaf. Met name ouderen lopen daardoor extra gezondheidsrisico’s. Viroloog Ab Osterhaus van de Universiteit Utrecht zegt tegen de Telegraaf dat de griepprik zeker 70 tot 80 procent bescherming had moeten bieden. Hij spreekt van een ‘mismatch’.

Het vaccin, waarin drie virusstammen zitten (A-H1N1, A-H3N2 en B-influenza), sluit niet goed aan bij de huidige griepepidemie, die wordt gedomineerd door een andere variant van het A-H3N2-influenzavirus.

Mogelijk verband toename longontsteking bij 65-plussers

NRC Handelsblad schreef al eerder dat de griepprik dit jaar minder bescherming biedt. Er zijn meer 65-plussers met een longontsteking dan in andere jaren – dat is een beruchte griepcomplicatie.

“De samenhang tussen ernstigere ziekten bij ouderen en het veranderde virus is nog niet bewezen, maar het lijkt allemaal bij elkaar te passen”, aldus Gé Donker, epidemioloog aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), tegenover de krant.

 

    • Eva de Valk