GoPro, geiten en goedgestemde ondernemers: de week in 6 graphics

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

GoPro zorgt voor geld maar gaat lastig op de beurs..

Met GoPro gaat het goed. De maker van minicameraatjes - goed voor actiefilmpjes van bijvoorbeeld snowboarders - verkocht in het afgelopen kwartaal ruim twee miljoen camera’s. Maar toch moet het bedrijf zich zorgen maken. Reden: Apple mengt zich ook in de camerastrijd.

..en V&D heeft momenteel last van alles..

Paniek bij V&D: de warenhuisketen wil een huurvrije periode, verlaging van de huurprijs voor meerdere winkelpanden en flink snijden in de salarissen van werknemers. Gaat V&D het redden? Het lot ligt in handen van eigenaar Sun Capital Partners.

…maar ondernemers zien het weer zitten..

Nederlanders ondernemers zien het weer een beetje zitten. Ze verwachten weer wat meer winst en minder ontslagen. Dit blijkt uit de Q-barometer: een nieuw, grootschalig onderzoek van NRC Q en onderzoeksbureau Toponderzoek dat vanaf nu elk kwartaal de stand van de economie onder bedrijven meet.

We zijn outnumbered door landbouwdieren..

De veeteelt in Nederland is groot: door schaalvergroting is het aantal landbouwdieren de afgelopen jaren gestegen tot zo’n 120 miljoen kippen, geiten, paarden, varkens en runderen. Waar ben je als mens in de minderheid?

..en de WhatsApp-numbers kunnen best confronterend zijn

De chatdienst WhatsApp telt 9,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Redacteur Yordi Dam is er een van en hij vroeg zich af wat WhatsApp zegt over zijn sociale leven. Hij analyseerde een jaar aan WhatsApp-berichten en leerde vijf (confronterende) dingen over zichzelf.

perdag-app2

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Het aantal faillissementen daalt gestaag, meldt het CBS. Vorige maand kwam het driemaandsgemiddelde uit op 491 faillissementen, het laagste aantal in twee jaar tijd. In onderstaande grafiek zijn de cijfers per regio te zien.

En verder:

  • Export zuivel, groente en fruit naar Rusland:↓ (7 miljoen euro)
  • Bevolkingsgroei Nederland:↑ (+73.000 personen)
  • Mensen die willen emigreren: ↓ (3,9 procent, -2,2 procentpunt)
  • Huurprijs per vierkante meter:↑ (gemiddeld +1,3 procent)
      • Yordi Dam