Al doen de beste Slowaakse tennissters niet mee, Nederland is hooguit de underdog

Een champagnedouche voor captain Paul Haarhuis, euforie in de Bossche Maaspoort toen de Nederlandse tennissters na een verrassende zege op Japan voor het eerst sinds vijftien jaar de Wereldgroep II van de Fed Cup bereikten. Het liefst zou hij nu met de individuele speelsters de wereld over reizen, vertelde Haarhuis toen, in april. „De intensiteit die deze meiden hier op de mat leggen in de Fed Cup, moeten ze ook kunnen opbrengen als ze individueel hun toernooien spelen. Dan staan ze straks allemaal veertig plaatsen hoger als we weer voor de Fed Cup spelen.”

Dit weekeinde spelen de Nederlandse tennissters in het Omniworld van Apeldoorn op gravel tegen Slowakije. Bij winst volgt een play-offduel om een plek in Wereldgroep 1, met de acht sterkste landen.

De kansen? Wereldtopper Dominika Cibulkova, nummer 18 van de wereld en onlangs nog kwartfinaliste bij de Australian Open, doet niet mee bij de Slowaken. Ook top-100 speelsters Jana Cepelova (58ste) en Daniela Hantuchova (73ste) spelen niet. „Ik schat de kansen op 40-60”, geeft Haarhuis op Tennis.nl het voordeel desondanks aan de bezoekers. „Slowakije is op papier nog steeds sterker. Wij blijven de underdog.”

Veertig plaatsen winst op de wereldranglijst, zoals Haarhuis na de winst op Japan zo graag had gewild? Meereizen met de toppers is er voor de captain niet bij. Toch steeg kopvrouw Kiki Bertens van plaats 122 in april naar 70 nu. Talent Richel Hogenkamp klom van 195 naar 125. Daartegenover staat Arantxa Rus, die is weggezakt van 152 naar 218. Michaëlla Krajicek daalde van 221 naar 268, omdat haar prioriteit ligt bij het dubbelspel.

Haarhuis kiest in de single niet voor de hoger geklasseerde Hogenkamp, maar voor de meer ervaren Rus, die tegen Japan het beslissende punt maakte en in de Fed Cup twaalf van haar zeventien enkelspelen won. „Het was een moeilijke keuze”, zei Haarhuis vrijdag na de loting. „Arantxa Rus en Richel Hogenkamp staan allebei goed te spelen. Ik verwacht dat we met het spel van Arantxa tactisch gezien meer kans maken tegen de Slowaakse vrouwen.”

Bertens opent op zaterdag tegen Anna Schmiedlova, nummer 75 van de wereld. In acht Fed Cup-singles verloor de Westlandse nog nooit. Rus neemt het daarna in het tweede enkelspel op tegen de Slowaakse kopvrouw Magdalena Rybarikova (47). Zondag speelt Bertens tegen Rybarikova en Rus tegen Schmiedlova. Hogenkamp en Krajicek nemen de afsluitende dubbel voor hun rekening.