Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Algemeen

De winnaars van de NRC-Nikon Fotowedstrijd van januari

Vandaag de winnaars van de NRC-Nikon Fotowedstrijd van de maand januari, met als thema: De Mens. De jury verkoos de foto van Marijke Stroucken tot winnaar. Ze is erin geslaagd van een alledaags moment een intrigerende foto te maken. De situatie is banaal en herkenbaar maar de houding van de mensen, de sfeer en de compositie maken de foto bijzonder. Marijke heeft door perfecte timing van een niet-fotomoment een prijswinnaar gemaakt. We hebben ook met veel plezier naar de foto van Aart Jan ’t Lam gekeken. De smartphone en selfie zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse fotografie. Zilver is er dan ook voor de foto die zowat het summum van selfie is. Aart’s vrouw komt als een puist op zijn hoofd piepen. Derde is geworden de mooie zwart-wit foto van Willem Kuijpers. Een klassiek intimistische scène. Vijf mensen in één tafereel met alle vijf een andere blik, een ander verhaal, de mens in al zijn diversiteit. Als laatste in de serie de winnaar van de publieksprijs prijs, Jaap Vroom en de nummer 2, Rob van der Laan. Lees hier meer over de publieksprijswinnaars. De nummer 1, gekozen door de vakjury en de nummer 1 van de publieksprijs winnen een fotoboek van MENDO Bookstore.
Winnaar Vakjuryprijs: Marijke Stroucken
Aart Jan 't Lam, Dubbele selfie
Willem Kuijpers, Settimana Santa, Sicilië, Italië
John Valk, Moeder en dochter samen tv-kijkend
Joos Buurman, Familieochtend
Margriet van de Velde
Roland Maas
Bas Boerman, Luisteren naar Eefje de Visser
Lonneke Stulen, Human Movement
Maurits van Linder, Op het randje
Publieksprijs: Jaap Vroom, Eerbetoon
Publieksprijs: Rob van der laan, Lanne