Boko Haram valt nu ook in Niger aan, Tsjadische generaal geraakt

Voor het eerst valt Boko Haram steden aan in Niger. De strijd tegen de terreurgroep wordt nu regionaal gevoerd.

De strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram krijgt steeds meer een regionaal karakter. Volgens een Nigerese defensiewoordvoerder werden vrijdag 109 islamitische strijders gedood bij gevechten rond de Nigerese grenssteden Bosso en Diffa.

Maar vrijdag heeft Tsjaad, dat het voortouw heeft in de internationale coalitie tegen Boko Haram, ook een zware klap opgelopen. De commandant van de Tsjadische troepen in Ni ger raakte zwaargewond toen een extremistische strijder hem in de buik schoot. Hij is overgebracht naar de Tsjadische hoofdstad N'Djamena.

Generaal Yaya Daoud liep zijn verwondingen op in Bosso, vlak bij het Tsjaadmeer. Een strijder van Boko Haram deed alsof hij was gesneuveld, maar richtte zich plotseling op en schoot de commandant in de buik toen deze hem benaderde. Het is onbekend hoe ernstig de verwondingen zijn. De Nigerese regeringswoordvoerder zei alleen dat vier Nigerese militairen en een burger zijn omgekomen.

Het was vrijdag voor het eerst dat strijders van Boko Haram vanuit het noordwesten van Nigeria de grens overtrokken om aanvallen uit te voeren in buurland Niger. Na ongeveer een uur wisten Nigerese en Tsjadische militaire de aanvallers bij Bosso terug te dringen, zei een inwoner van de stad. Volgens hem zijn de straten verlaten. Ook werd melding gemaakt van korte beschietingen op Diffa, even naar het zuidwesten langs de grens met Nigeria. In de regio verblijven duizenden Nigerianen die de afgelopen maanden zijn uitgeweken voor het geweld van Boko Haram. Ze worden nu opnieuw bedreigd.

Vorige week zetten Nigeria’s buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger een gezamenlijk een offensief in tegen Boko Haram. Bij de Nigeriaanse stad Gambaru, aan de grens met Kameroen, werden ruim 200 strijders gedood. Maar woensdag voerde Boko Haram ook een tegenaanval uit op de naburige Kameroense stad Fotokol, met 70 tot 100 doden. (AFP, Reuters)