Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Belgische jihadist reisde op pas Utrechter Zaid K.

Een Belgische jihadist die vorige maand om het leven kwam bij een antiterreuractie in Verviers, is met het paspoort van een Nederlander Europa binnengekomen. Het paspoort was van de 18-jarige Syriëganger Zaid K. uit Utrecht. De Belgische jihadist zou een ‘lookalike’ zijn van Zaid, hierdoor kon hij onopgemerkt met het valse paspoort de grens passeren.

Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan deze krant. Vorige maand werd het paspoort van Zaid K. gevonden in de woning in Verviers waar de antiterreuractie plaatsvond. Eerst werd gedacht dat Zaid een van de doodgeschoten jihadisten was, daarna werd gemeld dat Zaid uit België zou zijn gevlucht. Een internationale klopjacht werd geopend; in Utrecht werd zijn ouderlijk huis doorzocht. Opsporingsdiensten gaan er inmiddels vanuit dat Zaid niet in België is geweest, maar al maandenlang in Syrië zit. Hij zou in Syrië zijn paspoort hebben meegegeven aan een Belgische jihadist, die op zijn paspoort terugkeerde naar Europa en in België een aanslag voorbereidde.

Mogelijk wordt Zaid K. – bij terugkeer naar Nederland – vervolgd wegens hulp bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hiervoor moet bewezen worden dat hij zijn paspoort heeft afgestaan om de Belgische jihadist in staat te stellen buiten het zicht van de veiligheidsdienst terug te keren en een aanslag te plegen.

Al eerder zijn jihadstrijders met valse paspoorten teruggekeerd naar eigen land. Sommigen doen dit om het land binnen te komen zonder opgemerkt te worden door de veiligheidsdienst, voor anderen is het pure noodzaak: terreurorganisatie IS neemt paspoorten in van strijders die zich bij haar aansluiten. Vorige week meldde deze krant dat minstens tien Syrië-gangers zich in de afgelopen twee jaar bij het Nederlands consulaat in Istanbul hebben gemeld omdat zij niet meer beschikten over een paspoort en terug wilden keren naar Nederland.