20.000 ingenieurs de baas kunnen zijn

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit: KIVI-debat coördinator. Er is een vacature voor.

Bedrijf:

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

Opvallend:

Je moet slimme ingenieurs aankunnen tijdens een debat.

Wat ga je dan doen?

Met vijfhonderd bijeenkomsten per jaar organiseert KIVI – de beroepsvereniging van ingenieurs – trainingen, lezingen en congressen voor de twintigduizend leden. De vereniging heeft als doel techniek en het werk van ingenieurs zo veel mogelijk zichtbaar te maken. Als debatcoördinator organiseer en leid je debatten. Je bent veel op pad: naar universiteiten, hogescholen, jaarcongressen, overheden en bedrijven.

Waarom zoeken ze iemand?

Om het ingenieursberoep beter onder de aandacht te brengen worden veel bijeenkomsten georganiseerd, maar het KIVI is vrij klein en kan nog wel iemand gebruiken. Een debatleider is geen overbodige luxe, daarom is de functie in het leven geroepen. Scherp inzicht is nodig om ingenieurs te ondersteunen in hun carrière, maar ook om te tonen wat het werk inhoudt.

Wat verdient dat?

Tussen de 40.000 en 45.000 euro bruto per jaar afhankelijk van opleidingen en werkervaring.

Wat voor collega moet je zijn?

De vereniging met 30 collega’s is informeel. Je werkt samen met de redactie van het vaktijdschrift van het KIVI. Zij schrijven over een thema, jij organiseert een debat. De ene helft van je collega’s is zelf ingenieur, de andere heeft een andere achtergrond. Talent development manager Barbara Gemen: „Het is altijd rennen en vliegen. Je moet affiniteit hebben met techniek, want het gaat altijd over de inhoud. En, je moet communicatief sterk zijn en al die slimme ingenieurs een beetje aankunnen in het debat.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

„Je moet je iedere keer weer inlezen in een nieuw onderwerp. Een debat leiden over kernenergie en er niets van af weten, wordt lastig. Een technische achtergrond is geen vereiste, maar wel ‘een journalistieke inslag’ hebben en vlot kunnen presenteren”, zegt Gemen. Hou je erg van publiekelijk spreken, maar heb je niets met techniek, dan kun je volgens haar maar beter wegblijven.

    • Sophie Frankenmolen