Van polo tot stropdas: alles is kogelvrij te krijgen

In Eindhoven is deze week een winkel geopend die modieuze kogelwerende kleding verkoopt. In plaats van dikke kogelwerende vesten die je onder of boven je kleding draagt, is er nu ook dunne, draagbare onderkleding te krijgen. Het is de eerste winkel in Europa met dit soort kleding.

Kogelwerende kleding was al wel te koop in Nederland, maar nog niet in deze vorm. „Wij verkopen het merk Miguel Caballero en dat is de Armani onder de kogelwerende kleding”, aldus de importeur.

Van maatpak tot leren jas, van stropdas tot polo: alles is kogelwerend te krijgen. De Amerikaanse president Barack Obama en de Turkse president Erdogan hebben ook al maatpakken van de Colombiaanse ondernemer.

Het goedkoopste kledingstuk kost 2.400 euro. Een getailleerde vrouwenjas kost 5.500 euro en houdt de kogels van de meeste handvuurwapens tegen. Voor enkele duizenden euro’s meer is er kleding die ook kogels van een kalasjnikov tegenhoudt.

In de VS is de kleding al langer te koop. Daar is veel vraag naar kogelvrije kleding voor kinderen. Binnenkort gaan er ook winkels open in Parijs, Keulen en Brussel.

Volgens de importeur is de kleding niet aan te slepen. „En sinds de aanslag in Parijs regent het aanvragen. Er is veel vraag van de zakelijke markt, maar ook van particulieren.” De winkel richt zich vooral op miljonairs en mensen met een gevaarlijk beroep, zoals juweliers. De importeur wil niet zeggen hoeveel kledingstukken hij al verkocht heeft.

Momenteel heeft het filiaal alleen een collectie voor volwassenen. Maar, ouders die hun kinderen kogelwerend door het leven willen laten gaan, kunnen vanaf mei bij de winkel terecht. Dan komt er een kindercollectie: kogelwerende rugzakjes en bodywarmers.

    • Bas Tooms