Wat dit dak met mensen doet, is mooi

Het leven aan de top van verticale stad Rotterdam.

Begin februari lijkt misschien een vreemd moment om te spreken over bloemetjes en bijtjes, maar dan heeft u het dus mis: ook in de winter is er leven op de DakAkker. Er groeien bieten, spruiten, eetbare bloemen en prei. En ook al zie je geen bijen, ze zijn er wel. In trance, zo’n 30.000 exemplaren per korf, kloppend en ademend als één organisme, wachtend op een teken van de zon. „De natuur heeft alles perfect geregeld”, zegt dakboer en dakimker Wouter Bauman, „dat is het wonderlijke.”

De DakAkker is een project van het Rotterdams Milieucentrum en architectenbureau ZUS: het eerste oogstbare dak van Rotterdam, bovenop het Schieblock, middenin de Rotterdamse drukte, 23 meter boven de grond. Wouter – een lange, rustige 38 jarige man die beweegt als een swami – onderhoudt het dak met hulp van vijftien vrijwilligers.

Zo’n groen dak heeft allerlei voordelen, vertelt hij: planten zuiveren de lucht in de stad en door groen op het dak blijft de dakbedekking langer goed. Maar het mooist aan dit dak is wat het doet met de mensen – werklozen, pensionado’s, freelancers – mensen zoals wij; stedelingen. „Iedereen ervaart hierboven een soort rust.”

Op de DakAkker gelden andere regels en wetten, een ander tempo en een andere tijd dan in de wereld daar beneden. Voorbeeld: je kunt wel willen dat een courgette in twee dagen uit de grond komt, maar zo werkt dat niet. Het duurt minstens veertig dagen om een courgette uit een zaadje te krijgen en daarna moet de grond bijkomen. In de winter groeien wintergroenten, in de zomer groeien zomergroenten. Onder de 12 graden rusten bijen, boven de 12 graden vliegen ze rond. En zo is dat nu eenmaal. Beneden heersen de deadlines, hierboven komt het zoals het komt. Wouter lacht: „Eigenlijk loop je hier altijd achter de feiten aan.” Het mooie is dus hoe relaxed je daar van wordt.

Nieuwe vrijwilligers komen inmiddels op een wachtlijst, maar elke woensdagmiddag kun je op (en van) de DakAkker lunchen in het Schieblock Dakcafé. En eens in de zoveel tijd is er een dakmarktje met dakproducten. Als de elementen dat toestaan, uiteraard.

    • Raoul de Jong