Verkeerd ingeschreven? Dan riskeer je een boete van 325 euro

Veel mensen geven geen, of te laat, juiste adresgegevens door. Daar komt nu een boete op te staan. „Dit lost het probleem met spookjongeren niet op.”

Amsterdammers die na het verhuizen te laat hun adreswijziging doorgeven, kunnen per 1 juni een bestuurlijke boete opgelegd krijgen. Wie zijn of haar adres ter beschikking stelt voor onjuiste inschrijvingen, kan ook een boete verwachten. De boetes zijn onderdeel van een halfjaarlijkse pilot om adresfraude aan te pakken. Het kabinet besloot hierin eind vorig jaar 13 miljoen euro te investeren.

Jaarlijks wordt er voor 7 miljard euro aan overheidsvoorzieningen gefraudeerd. Een deel hiervan komt door burgers die niet goed staan ingeschreven bij de Basisregistratie Personen, en verkeerde voorzieningen en belastingen krijgen. Uit 32.500 adresonderzoeken van de gemeente Amsterdam bleek dat 52 procent zelf geen adreswijziging doorgaf in 2013.

Het college van B&W besloot deze week om de conceptversie van de pilot vrij te geven voor inspraak. Hierin staat dat een verhuizing vier weken voor, tot vijf dagen na, gemeld moet worden. Wie langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, dient dit ook te melden. Boetes lopen op tot 325 euro. De gemeente verwacht in 2015 4.100 boetes uit te delen.

Er zijn ook critici van het beleid. Achmed Baâdoud (bestuurscommissievoorzitter Nieuw-West, PvdA) vreest dat het probleem met ‘spookjongeren’ (jongeren die zich niet inschrijven om bijvoorbeeld deurwaarders te voorkomen), niet wordt opgelost. „Het helpt misschien alleen toekomstige jongeren.” In zijn wijk zijn er 300 tot 700 jongeren zonder verblijfplaats. Baâdoud ziet als een mogelijke oplossing één adres waar de spookjongeren zich onbestraft kunnen inschrijven zodat zij in ieder geval kenbaar zijn voor de gemeente.

    • Daan Borrel