Topberaad over vredesplan Oekraïne was ‘constructief’

Het topberaad tussen de president Hollande, bondskanselier Merkel en president Poetin in Moskou was “constructief”. Dat liet een woordvoerder van de Russische president vanavond na afloop van het gesprek aan persbureau Reuters weten. Merkel en Hollande waren in Rusland om te praten over een vredesplan voor Oekraïne.

Merkel, Poetin en Hollande in gesprek in het Kremlin. Foto EPA / Sergej Ilnitski

Het topberaad tussen de president Hollande, bondskanselier Merkel en president Poetin over een vredesplan voor Oekraïne was “constructief”. Dat liet een woordvoerder van de Russische president vanavond na afloop van het gesprek aan persbureau Reuters weten. De drie regeringsleiders waren meer dan vijf uur in overleg in het Kremlin.

Wat zij in detail met elkaar hebben besproken, liet de zegsman van Poetin niet weten. Wel stelde hij dat er gewerkt wordt aan een gezamenlijke verklaring over het implementeren van het bestand van Minsk. In dat document van september vorig jaar werden afspraken gemaakt over een staakt-het-vuren, maar die afspraken zijn nooit nageleefd.

Gesprek waarschijnlijk zondag verder

In de gezamenlijke verklaring worden voorstellen van de Russische president Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko opgenomen, aldus de woordvoerder. Gisteren waren Merkel en Hollande al in Kiev om met Porosjenko te spreken. Doel van het overleg is om een deal te sluiten die voor alle partijen acceptabel is, zei Hollande eerder al.

De woordvoerder van Poetin verwacht dat de regeringsleiders zondag waarschijnlijk weer met elkaar in gesprek gaan. Dat onderhoud zal over de telefoon plaatsvinden.

    • Joost Pijpker