‘Superman’ is makkelijk te kraken

123456 was vorig jaar opnieuw het meest gebruikte – en daarmee het slechtste – wachtwoord op internet, gevolgd door ‘password’ en ‘12345’. Dat blijkt uit een lijst van SplashData die onlangs is gepubliceerd. Het softwarebedrijf analyseert data over gekraakte wachtwoorden in het Engelse taalgebied. Deze keer onderzochten ze 3,3 miljoen wachtwoorden uit 2014 en ontdekten dat de top-25 nog altijd erg lijkt op die van voorgaande jaren.

Begrijpelijk want email-accounts, sociale media en onlinewinkels dagen onze creativiteit behoorlijk uit. Idealiter zijn wachtwoorden én makkelijk te onthouden én moeilijk te ontsleutelen. Veel mensen letten echter vooral op dat eerste criterium. Cijferreeksen of -combinaties als ‘696969’ en patronen op het toetsenboord zoals ‘qwerty’ zijn al jaren de meest gebruikte beveiligingscodes. Ook kindernamen, sportdisciplines of scheldwoorden zijn geliefd.

Nieuwkomers in de top-25 waren vorig jaar ‘Superman’ en ‘Batman’. Wachtwoordklassieker ‘iloveyou’ behoort niet meer tot de koplopers, een andere oude bekende als ‘letmein’ blijkt nog altijd populair. Wel lijkt het erop dat er minder ‘extreem zwakke wachtwoorden’ worden gebruikt. Slechts 2,2 procent van alle wachtwoorden kwam in 2014 uit de top-25 , dat percentage was nooit eerder zo laag.

    • Steffi Weber