Stedelijk Museum krijgt grote schenking van kunstenaarsduo

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een omvangrijke schenking gekregen. Foto: ANP/LEX VAN LIESHOUT

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een omvangrijke schenking gekregen van de kunstenaars Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg. Het betreft werk van onder anderen Carl Andre, Hanne Darboven, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Jeff Wall en Lawrence Weiner.

De schenking van Van Bruggen (1942 - 2009) en Oldenburg is zeer gevarieerd. Het betreft installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier, boeken en affiches. In totaal gaat het om 175 werken van 34 kunstenaars.

Sterke band tussen kunstenaarsduo en Stedelijk

Volgens het Stedelijk is er sprake van een zeer sterke connectie met het werk dat het Stedelijk al jaren verzamelt. Dat geldt ook voor de band tussen het Stedelijk en het echtpaar. Van Bruggen was van 1967 tot 1971 conservator bij het Stedelijk Museum en leerde in die periode de Amerikaanse kunstenaar Claes Oldenburg kennen. Directrice Beatrix Ruf in een persbericht:

“Hoewel Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg in Amerika woonden zijn ze altijd zeer nauw betrokken geweest bij het Stedelijk Museum. We zijn ontroerd dat zij besloten hebben hun collectie in het Stedelijk onder te brengen. De schenking weerspiegelt zowel de diepe betrokkenheid van het duo bij de stad als de relatie van het Stedelijk tot de geschiedenis van artistieke uitwisseling tussen de Verenigde Staten en Amsterdam.”

Dochter Maartje Oldenburg zegt vandaag in NRC Handelsblad:

“Het sprak vanzelf om deze werken aan het Stedelijk te schenken. Veel kunstwerken heeft mijn moeder cadeau gekregen van kunstenaars met wie ze bevriend raakte in haar jaren als conservator. Nergens zullen deze werken zo goed passen als in de collectie van het Stedelijk.”

Een aanbod voor een aparte tentoonstelling heeft de familie afgeslagen.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad

    • Philippus Zandstra