Herkent u het torentje hier linksonder? Goed nieuws

AMSTERDAM. Weet u toevallig in welke straat het vrijstaande huisje rechtsboven staat? Dat hoort het Stadsarchief graag. Er zijn namelijk 50.000 fotonegatieven uit de fotocollectie van Monumenten en Archeologie die nog beschreven moeten worden. Onlangs werden deze foto’s gedigitaliseerd en ondergebracht in het project ‘Amsterdamse monumenten’. Een deel van deze foto’s is echter onvindbaar voor onderzoekers: er staat immers nog geen gedetailleerde beschrijving bij.

Daarom zoekt het Stadsarchief naar vrijwilligers die kunnen helpen bij het vinden van extra informatie. Denk aan jaartallen, straatnamen, huisnummers, objectnamen en fotografen.

Deelnemende vrijwilligers krijgen op hun computerscherm een willekeurige foto te zien met een aantal vragen. Ook wordt gevraagd een beschrijving te geven van de foto. Sommige afbeeldingen zijn van bekende plekken zoals het Paleis op de Dam, maar er zitten ook details van gevelversieringen tussen. Deelnemers krijgen een foto toegewezen met het verzoek hiermee aan de slag te gaan. Desgewenst kan voor een andere afbeelding worden gekozen. Het project ‘Amsterdamse monumenten’ wordt sinds september getest, en vandaag in het Stadsarchief officieel gelanceerd. Inmiddels zijn al meer dan 8.600 foto’s beschreven door 126 vrijwilligers. Op termijn komen alle beschreven foto’s op de Beeldbank van het Stadsarchief. Via de website www.velehanden.nl kunnen Amsterdammers zich aanmelden. Daar staan ook andere projecten waar het Stadsarchief vrijwilligers voor zoekt.