Schippers wil korting op eigen risico en strenger toezicht op fusies

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens de persconferentie. Schippers past haar omstreden plan om de vrije artsenkeuze te beperken aan.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens de persconferentie. Schippers past haar omstreden plan om de vrije artsenkeuze te beperken aan. Foto: ANP?MARTIJN BEEKMAN

Patiënten die alleen naar een ziekenhuis gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft krijgen korting op hun eigen risico. Dit is de manier waarop minister Schippers alsnog geld wil besparen in de ziekenhuiszorg. Daarnaast komt er een strenger toezicht bij fusies van zorginstellingen.

Hiermee wordt de angel uit een eerder wetsontwerp gehaald waarover het kabinet in december bijna sneuvelde. Toen stemden drie PvdA-senatoren tegen de nieuwe zorgwet omdat zorgverzekeraars te veel macht zouden krijgen. Dat is met het nieuwe pakket maatregelen iets minder het geval. De minister:

“Door meer geld te koppelen aan mensen die zorg nodig hebben gaan zorgverzekeraars zich ook op die groepen richten.”

De zorgverzekeraars moeten zich zo gaan richten op een betere contractering met de zorgaanbieders. In plaats van concurrentie op de premie, moet er straks concurrentie komen op het verplichte eigen risico.

‘Patiënten beloond als ze naar gecontracteerd ziekenhuis gaan’

Zorgredacteur Jeroen Wester vandaag in NRC:

Kern van het nieuwe plan is dat patiënten worden beloond die alleen naar een ziekenhuis gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. Ze krijgen dan een lager eigen risico. Eerder was de bedoeling dat verzekeraars vergoeding van de hele rekening mochten weigeren als patiënten naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis zijn geweest.

Schippers wil zo verzekerden die afstand doen van keuzevrijheid belonen. Door korting te geven op het eigen risico – het bedrag dat verzekerden jaarlijks eerst zelf moeten betalen – zullen burgers aangemoedigd worden om polissen te kiezen waarbij de verzekeraar meer voor hen beslist op prijs en kwaliteitscriteria.

Minder fusies

Daarnaast komt er een verscherpt toezicht op fusies. Bij ziekenhuizen werkt dat volgens Schippers beperkend; patiënten hebben door het fuseren van zorginstellingen minder keuzevrijheid. Het toezicht op de sector zal daarom bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gebundeld worden. Binnen de mededingingswet wil Schippers fusies tegengaan.

Politiek redacteur Emilie van Outeren:

“Schippers wil het met financiële prikkels aantrekkelijker maken voor zorgverzekeraars om chronisch zieken als klant te hebben. Daarnaast moet het voor mensen die kiezen voor een arts aangewezen door de zorgverzekeraar makkelijker worden om alsnog te kiezen voor een eigen arts. In de eerdere plannen moesten patiënten dan de hele behandeling zelf betalen, nu komt dat nog op een eigen risico van zo’n 50 tot 100 euro.”

Gisteren kwamen de eerste details van het plan al naar buiten. Toen werd er gemeld dat er een korting op het eigen risico zou komen als mensen een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft. Ook toen werd er al gesproken over een verscherpt toezicht op fusies van zorginstellingen.

Met de maatregelen hoopt Schippers een miljard aan bezuinigingen te realiseren, wat ook het doel was van de eerdere zorgwet. Een eerdere versie van de zorgwet sneuvelde vorig jaar december in de Eerste Kamer nadat drie PvdA-senatoren tegen het kabinet in gingen. Die wet moest de vrije artsenkeuze voor verzekerden deels inperken. Door het sneuvelen van dat plan was het kabinet bijna gevallen.