Wüst mist het trainen met mannen en verlaat na een jaar de vrouwenploeg van Timmer

Ireen Wüst weg bij ploeg-Timmer Foto ANP

Indrukwekkend gezicht vorige week in het Vikingskipet van Hamar: twee schaatsers in het blauw-wit van Team Continu rijden rondenlang voluit kop over kop tijdens de laatste training voor de wereldbeker. Vijf olympische titels bij elkaar. Ireen Wüst, drie keer goud, heeft nog altijd een goede sparringpartner in haar trainer Gianni Romme, tweevoudig kampioen van Nagano 1998. „Dit moet ik niet te vaak doen”, zegt Romme (41) na afloop lachend.

Vanmorgen maakte Wüst (28) op YouTube bekend dat ze na een jaar alweer vertrekt bij Team Continu, de ploeg van de coaches Marianne Timmer en Romme. „Een moeilijke beslissing”, volgens de viervoudig Europees en vijfvoudig wereldkampioen allround. „Ik heb deze keuze gemaakt om puur sportieve redenen. Ik mis voor een deel de uitdaging en af en toe het trainen met mannen, het sparren. Ik denk dat ik dat nodig heb om de komende drie jaar en straks in Korea (bij de Spelen van Pyeongchang) nog één keer voor goud te gaan.”

Nadat TVM eind vorig seizoen stopte als sponsor stapte Wüst over naar de ploeg van Timmer en Romme, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, merendeels sprintsters. Op het eerste gezicht met succes. Geen schaatser reed dit na-olympische seizoen meer wedstrijden. Met overmacht werd ze vorige maand Europees kampioen, volgende week is ze op 1.500 meter, drie kilometer en ploegachtervolging kanshebber bij de WK afstanden in Heerenveen.

Nee, haast Wüst zich te zeggen, haar keuze heeft niets te maken met ontevredenheid over ploeg of coaches. Niemand traint harder dan zij, met Romme of desnoods in haar eentje. Het plezier straalt er vanaf. Maar om op de 1.500 meter het wereldrecord te rijden waar ze al zolang van droomt? Of om Martina Sáblíková weer de baas te kunnen op de drie kilometer?

Negen seizoen bij coach Gerard Kemkers trainde Wüst met de beste mannen, Sven Kramer vooral. Bij welke mannen ze zich volgend seizoen aansluit? „Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet.”