Saskia Bak directeur Museum Arnhem

Saskia Bak (50) vertrekt als directeur van het Fries Museum. Ze wordt per 15 mei de nieuwe directeur van Museum Arnhem. Daar gaat ze de uitbreiding van het museum leiden. In Friesland begeleidde ze bouw en inrichting van het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand, dat in 2013 geopend werd.

Bak noemt het museum in Arnhem ‘een van de leukste’ die ze kent. „Ik had er altijd al een warm plekje voor. Het ligt fantastisch op een stuwwal aan de Rijn en heeft een mooie collectie. De vraag die ze daar hebben, namelijk nieuwbouw, lijkt op die van het Fries Museum.”

Bak vertekt met een gerust hart uit Friesland. „Er staat een stevig, eigentijds, goeddraaiend museum in Leeuwarden.” De reorganisatie vorig jaar is naar haar mening goed afgerond. „We hebben een goed team, het museumconcept werkt, de programmering ligt voor de komende jaren vast en er wordt een depot gebouwd.” Wie Bak gaat opvolgen is onbekend; haar vertrek komt plotseling.

Saskia Bak studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en was tussen 1999 en 2006 adjunct-directeur van het Fries Museum. Van 2006 tot 2009 vormde ze met toenmalig directeur Cees van ’t Veen de raad van bestuur. Na zijn vertrek werd ze in 2009 algemeen directeur, behalve van het Fries Museum ook van Keramiekmuseum Princessehof. Bak staat bekend als een ‘verbinder’ die gestructureerd kan denken.