Revolte dreigt voor premier Australië

De Australische premier Tony Abbott probeert een revolte binnen zijn eigen Liberale Partij de kop in te drukken. Als dat mislukt, wordt volgende week gestemd over zijn leiderschap, en daarmee over zijn positie als premier. Abbott, leider sinds 2009, behoort tot de conservatieve vleugel van zijn centrum-rechtse partij.

De positie van de premier ligt onder vuur sinds zijn partij vorige maand bij verkiezingen in Queensland een zware nederlaag leed. De Australiërs zijn ontevreden over forse bezuinigingen op onder meer zorg en onderwijs. Met de herinvoering van een belasting op brandstof brak Abbott bovendien een van zijn verkiezingsbeloftes.

Een van de kandidaten om Abbott op te volgen is minister van Communicatie Malcolm Turnbull, die de strijd om het partijleiderschap in 2009 nipt van hem verloor. Ook minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop maakt een goede kans.

Bishop schaarde zich gisteren halfhartig achter Abbott, met de verklaring dat ze „uit solidariteit binnen het kabinet en vanwege haar positie als vicepremier” een stemming over het partijleiderschap afwijst.

„We gaan de chaos en instabiliteit van de Labor-jaren niet herhalen”, zei Abbott vanmorgen, met een verwijzing naar de vorige, sociaal-democratische regering. Een tussentijdse partijleider- en premierwisseling leidde in 2013 tot een nederlaag van Labor. (AP)