Redactie NRC is nu ook akkoord met overname

Beeld NRC Q

NRC Media komt definitief in Vlaamse handen. De uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl en nrcq.nl en exploitant van diverse webwinkels, wordt verkocht aan het Vlaamse krantenbedrijf Mediahuis. NRC Media was sinds eind 2009 van investeringsmaatschappij Egeria (91 procent) en mediaondernemer Derk Sauer (9 procent).

Na de koper en verkoper, de ondernemingsraad en de redactieraad, en de mededingingsautoriteit is nu ook de redactie akkoord. In een plenaire vergadering stemden de redacteuren van de NRC-titels vanmiddag voor de overname.

Dit twitterde Mediahuis-topman Gert Ysebaert in december al:

En dit schrijft hoofdredacteur van NRC Peter Vandermeersch vandaag: Eigenaar van krant heeft alles en niks te zeggen

90 en 95 miljoen euro

NRC Media gaat voor een bedrag tussen 90 en 95 miljoen euro van de hand. Mediahuis betaalt circa éénderde van de aankoopsom. Eénderde wordt geleend bij ABN Amro. Eénzesde komt van Stichting Democratie en Media (SDM) en de investeringsmaatschappij van de Vereniging Veronica. De rest is een uitgestelde betaling aan Egeria.

Egeria nam NRC Media eind 2009 over voor een kleine 70 miljoen euro, deels met geleend geld. Onder de investeringsmaatschappij verhuisde NRC naar Amsterdam, ging de avondkrant over op tabloid en investeerde het bedrijf in digitale activiteiten als de app NRC Reader en de economische website NRC Q.

Zo ziet het nieuwe portfolio van Mediahuis er uit:

Het Mediahuis

Mediahuis (omzet in 2014 circa 287 miljoen euro) bestaat anderhalf jaar. De krantenuitgeverij ontstond uit een joint venture van de dagbladen van mediabedrijven Corelio en Concentra. Grootste krant binnen het bedrijf is de populaire titel Het Nieuwsblad/De Gentenaar met een betaalde oplage (print plus digitaal) van 253.000 exemplaren. De Standaard (101.000) is de grootste kwaliteitskrant van België.

Verder geeft Mediahuis twee regionale kranten uit: Gazet van Antwerpen (91.000) en Het Belang van Limburg (94.000). Het dagblad voor Belgisch Limburg werkt inmiddels nauw samen met De Limburger en het Limburgs Dagblad. Beide Nederlandse kranten werden vorig jaar overgenomen door Concentra. Zij waren onderdeel van Mecom.

Grote en kleine partijen

Mediahuis is het tweede Belgische krantenbedrijf met grote belangen in Nederland. De Persgroep is hier eigenaar van de voormalige PCM-kranten De Volkskrant, AD, Trouw en Het Parool. Als de mededingingsautoriteiten akkoord gaan, komen daar de regionale kranten van Wegener bij. Dan is de Nederlandse krantenwereld verdeeld tussen twee grote partijen - de Persgroep en Telegraaf Media Groep - en twee kleinere - Mediahuis en Noordelijke Dagbladcombinatie.

    • Jan Benjamin