Rechter: Britse veiligheidsdienst schond mensenrechten

GCHQ in Cheltenham, Gloucestershire. Foto: ANP/EPA/GCHQ

De Britse veiligheidsdienst GCHQ heeft onrechtmatig gehandeld door onderschepte informatie van de Amerikaanse dienst NSA te gebruiken. Dat oordeelde een Britse rechter in een zaak die was aangespannen door burgerrechtenorganisaties.

Het is de eerste keer in vijftien jaar tijd dat het tribunaal een uitspraak deed tegen een van de veiligheidsdiensten (naast GCHQ MI5 en MI6). In december oordeelde het tribunaal nog dat de massasurveillance door Britse geheime diensten geen mensenrechten schendt.

Tientallen andere zaken tegen GCHQ

De Britse veiligheidsdienst GCHQ handelde tot december onrechtmatig door data van miljoenen Britten in te zien, verkregen door de Amerikaanse NSA, omdat de afspraken geheim waren. Volgens de rechtbank is de massaverzameling van internetgegevens van burgers een ernstige inbreuk op mensenrechten.

De rechtszaak was aangespannen door onder meer Amnesty en Privacy International na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens de organisaties omzeilt de Britse veiligheidsdienst door de samenwerking met de NSA wetten die burgers moeten beschermen. De rechter deelde die zorg. De organisaties beschouwen de uitspraak als een grote overwinning. Er lopen nog tientallen andere zaken tegen GCHQ.

    • Mirjam Remie