Rebellen: wapenstilstand rond stad Debaltseve

Lege busse op weg naar Debaltseve Reuters / Maxim Shemetov

De pro-Russische rebellen hebben bevestigd dat er een staakt-het-vuren is overeengekomen met regeringstroepen, zodat bewoners het oorlogsgebied kunnen ontvluchten.

De rebellen zeggen dat ze met de autoriteiten een bufferzone zijn overeengekomen rond de stad Debaltseve, waar de afgelopen weken zwaar om gevochten is vanwege de strategische ligging. Duizenden inwoners zijn de stad al ontvlucht. De autoriteiten willen het bestand niet bevestigen.

Debaltseve ligt tussen twee regio’s die door rebellen worden gecontroleerd. De regeringstroepen hielden de afgelopen stand, ondanks zwaar artillerievuur door de rebellen.

Lege bussen op weg naar de stad

Een Reuters-correspondent zegt dat zo’n dertig lege bussen op weg waren naar Debalseve vanaf de stad Horlivka, begeleid door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE), rebellen en het leger. Een andere journalist van Reuters zag een soortgelijk konvooi, gecontroleerd door Oekraïense troepen, van Artemivsk naat Debaltseve.

De Duitse bondskanselier Angela Merken en de Franse president Hollande zullen vandaag naar Moskou vertrekken, nadat ze gisteren met Porosjenko hebben gesproken over een nieuw vredesplan. Ze kondigden hun bezoek plotseling aan. Nog nooit eerder intervenieerden Duitsland en Frankrijk samen op zo’n hoog politiek niveau in de Oekraïne-crisis. Het bezoekt markeert een nieuwe fase in de Europese diplomatie, schrijft onze buitenlandredacteur Mark Beunderman vandaag in nrc.next (€):

“Wat Europa tot dusver ook probeerde, vrede kwam er niet. De EU-sancties tegen Rusland, de gesprekken in Minsk onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Frans-Duits-Russisch-Oekraïense ministersgesprekken en de vele telefoontjes van Merkel met Poetin – niets werkte.

“De vraag is of de aparte ontmoetingen van het Frans-Duitse duo met de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin wél leiden tot een akkoord over Oost-Oekraïne dat het bloedige geweld beëindigt.”

Meer dan 5.000 mensen zijn omgekomen in het conflict, sinds de gevechten in april begonnen.

Lees ook ‘Lukt het Merkel en Hollande om de oorlog in Oekraïne te beëindigen?’

    • Mirjam Remie