Positie van Australische premier Abbott wankelt

De Australische premier Abbott ligt onder vuur binnen zijn eigen partij. Foto ANP/EPA/MICK TSIKAS

De Australische premier Abbott heeft zich tegen het voornemen van een aantal partijgenoten uitgesproken om een stemming te houden over diens leiderschap. Mocht hij weggestemd worden, dan is Abbott de derde Australische premier op rij die voortijdig moet opstappen.

Abbott staat er in de peilingen niet goed voor en krijgt de schuld van tegenvallende resultaten bij recente verkiezingen in de staten Victoria en Queensland. Nadat hij besloot om de omstreden Britse prins Philip een hoge onderscheiding te geven, is binnen de liberale partij de kritiek verder toegenomen.

Bishop mogelijk kandidaat?

Luke Simpkins, een parlementslid voor Abbotts liberale partij, heeft in een mail opgeroepen om te stemmen over de positie van Abbott tijdens een bijeenkomst op 10 februari. Als de voorgestelde stemming doorgaat, moeten de parlementariërs bepalen of de posities van Abbott en van zijn rechterhand Julie Bishop (tevens minister van Buitenlandse Zaken) vacant worden. Dat is ook al het geval geweest bij Abbotts sociaal-democratische voorgangers, aldus NRC-correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Australische premier Abbott wankelt. Fractie stemt over zijn leiderschap. Bij verlies sneuvelt weer een premier (Rudd, Gillard) voortijdig.

Abbott wijst de stemming af; doordat Labor twee keer van premier wisselde werd de zwaar verdeelde partij afgestraft in de verkiezingen van 2013, die door hem werden gewonnen. De premier in een reactie op de voorgenomen stemming:

“Ze hebben het volste recht om dit te doen, maar ze vragen om degenen waar het electoraat in 2013 voor stemde, nu weg te sturen.”

Bishop heeft zich ook uitgesproken tegen de stemming. Overigens wordt zij samen met minister van Communicatie Malcolm Turnbull gezien als een mogelijke kandidaat om Abbott te vervangen.

    • Philippus Zandstra