Oppositie sceptisch na uitleg kabinet over veiligheid MH17

Oppositiepartijen zijn verbaasd dat niemand in Nederland bezorgd was over de veiligheid boven Oekraïne.

Het grootste deel van de oppositie in de Tweede Kamer blijft morren over de volgens hen gebrekkige wijze waarop het kabinet opheldering verschaft over vragen rond de crash met de MH17. Op deze vlucht van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur, die afgelopen zomer boven Oost-Oekraïne werd neergehaald, zaten 298 mensen, meest Nederlanders, die allemaal zijn omgekomen.

Tijdens een bijna vijf uur durend overleg van de Tweede Kamer met de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) ging gisteravond de meeste aandacht uit naar de vraag of Nederland had kunnen weten dat het luchtruim boven Oekraïne gevaarlijk was en dat dit had moeten worden doorgegeven aan Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Dit is het standpunt van D66, CDA, SP, GroenLinks, PVV en de Groep Bontes. De vlucht van Malaysia Airlines werd samen met de KLM uitgevoerd.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) ontkende gisteren opnieuw in diverse toonaarden dat Nederland op de hoogte was van de risico’s. „We hebben geen signalen gehad dat het voor de burgerluchtvaart onveilig was”, aldus Opstelten. De oppositiepartijen stellen daarentegen dat deze signalen er wél waren. Zij wijzen op een briefing die op 14 juli, drie dagen voor het neerstorten van de Boeing, werd gegeven door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken aan westerse diplomaten, onder wie iemand uit Nederland.

Tijdens dat onderhoud werd melding gemaakt van het neerhalen van een Antonov-vrachtvliegtuig boven Oost-Oekraïne diezelfde dag. Maar minister Koenders herhaalde nog eens in de Tweede Kamer dat de bijeenkomst met diplomaten niet vanwege dat feit was belegd. Het incident werd volgens hem slechts gemeld als illustratie van de escalatie in het gebied.

De Oekraïeners bepleitten tijdens het onderhoud strengere sancties van het Westen tegen Rusland. Dat was dan ook de reden dat een verslag van de bijeenkomst nog dezelfde dag naar een aantal departementen in Den Haag is gestuurd, maar niet naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De oppositie blijft zich verbazen dat in Nederland geen alarmbellen zijn gaan rinkelen na het neerhalen van elf vliegtuigen en achttien helikopters in de periode van 15 april tot 17 juli vorig jaar. Bovendien waarschuwde al op 30 juni de Amerikaanse NAVO-bevelhebber Breedlove tijdens een persconferentie dat Russen de separatisten in Oekraïne trainden in het gebruik van geavanceerde raketsystemen om vliegtuigen neer te halen.