Onafhankelijkheidsstrijder Oost-Timor vertrekt als premier

Xanana Gusmao stopt als premier van Oost-Timor. Hij had een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van het land. Foto EPA/ Joao Relvas

Xanana Gusmão, de oud-guerrillaleider die een belangrijke rol had in de onafhankelijkheid van Oost-Timor, stopt na ruim zeven jaar als premier van het land. Zijn vertrek is onderdeel van een herstructurering van de regering, zo schrijft persbureau AP.

De 68-jarige Gusmão werd voordat hij premier werd de allereerste president van het land, in 2002. Dat was het jaar dat de onafhankelijkheid van Oost-Timor definitief werd. Het land was een kolonie van Portugal totdat het in 1975 de onafhankelijkheid uitriep, om vervolgens bezet te worden door Indonesië. Aan die bezetting kwam met een door de Verenigde Naties gesteund referendum in 1999 een einde. In 2002 werd Oost-Timor definitief een soevereine staat.

Oost-Timor heeft moeite gehad de gewelddadige Indonesische bezetting, die aan meer dan 170.000 mensen het leven kostte, los te laten. Meer dan de helft van de 1,2 miljoen inwoners van het land leeft in armoede.

Andere rol

Gusmão gaat waarschijnlijk een andere rol binnen de regering krijgen, schrijft AP, wellicht die van coördinerend minister. Maar de bedoeling is dat een jongere generatie het van de oude overneemt. Onduidelijk is nog wie de nieuwe premier wordt. Dat wordt volgens verwachting niet voor volgende week bekend. Voormalig president en Nobelprijswinnaar Jose Ramos-Horta gaat waarschijnlijk geen rol spelen in de nieuwe regering.

    • Frank Huiskamp