Net gemist, 7/2

KIJKEN
Wat Home
Tijd 110 minuten

Filmmaker Ramon Gieling toont hoe vluchtelingen omgaan met tegenslagen en ongeluk. Hij volgt de Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou, een bezield muzikant, een boodschapper, een Afrikaans mysticus die, onthecht van alles, een optimist blijft. Door de afwisseling met prachtige Hollandse natuurshots vergeet je af en toe dat het zich toch echt in Nederland afspeelt.

LEZEN
Wat The Gacy Files
Tijd 33 minuten
Vijfendertig jaar geleden werd John Wayne Gacy, de ‘Killer Clown’, veroordeeld voor het vermoorden van 33 mannen. Acht van zijn slachtoffers zijn nog steeds niet geïdentificeerd. Jason Moran, zogenaamd ‘cold case detective’, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de zaak op te helderen. Razend spannende longread van Buzzfeed.

REKENEN
Wat How long would it take you?
Tijd 1 minuut

In de minuut die je aan het lezen van dit stukje besteedt, verdient Cristiano Ronaldo je weeksalaris. Als je modaal (ruim 2.500 euro per maand) verdient dan. Je had dan in het jaar 6441 voor Christus moeten beginnen met werken om nu (bijna) een jaarsalaris van Ronaldo bijeen te hebben. Vul je salaris in bij de BBC en zie hoe lang Ronaldo, Robben en Messi nodig hebben om dat te verdienen.

LEZEN
Wat A Bug in the System
Tijd 23 minuten

Midden in de nacht schrikt Rick Schiller wakker. De pijn in zijn been is ondraaglijk. Hij slaat de deken weg: drie keer zo groot als normaal en paars, hard als steen. In het ziekenhuis schrikken de artsen zich dood. „Hij gaat barsten!” Ze proberen vloeistof af te tappen. Eerst komt er niets uit. Grote naald. Niets. Nog grotere naald. Dan sijpelt er een dikke, vleesachtige substantie uit zijn been. En dit allemaal vanwege één stukje kip? Verhaal van The New Yorker.

KIJKEN
Wat Asielzoeka’s
Tijd 60 minuten

Op Facebook noemen ze zichzelf ‘asielzoeka’s’: jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Filmmaker Sergej Kreso, die zelf in verschillende asielzoekerscentra heeft gezeten, volgt vier jongeren die vol nostalgie terugkijken.

LEZEN
Wat Getting Out of Afghanistan
Tijd 15 minuten

Na dertien jaar eindigde in december de internationale missie in Afghanistan. Het Amerikaanse leger had in die tijd enorm veel materiaal naar het land gebracht. Hoe krijg je dat allemaal weer terug? Het blog Fastcompany volgde drie konvooien. Vanaf Bagram, tot aan de grens met Pakistan.

KIJKEN
Wat Speciale vlucht
Tijd 100 minuten

Het is de Zwitserse regisseur Fernand Melgar gelukt wat elders in Europa nog onmogelijk is: filmen in een vreemdelingendetentiecentrum. In het centrum Frambois bij het Zwitserse Genève wachten uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten op hun uitzetting. In het centrum worden intense relaties aangegaan tussen gedetineerden en de staf. De aankondiging wie er per direct het land zal worden uitgezet, roept dan ook bij beide partijen heftige emoties op.

    • Thomas Rueb