‘Mijn ouders slapen nu in mijn bed’

De gasexplosie in Schiebroek zondag leidde tot een spoeddebat in de raad. Wie is er verantwoordelijk voor de opvang van 150 omwonenden?

Jacqueline Gennissen (l) heeft haar ouders na de explosie in huis genomen. Foto Boaz Timmermans

De gasexplosie in het in Schiebroek heeft afgelopen zondag voor een enorme ravage gezorgd. Jacqueline Gennissen heeft sindsdien haar ouders in huis. Hoe lang dat nog moet is onduidelijk. Twee zwaargewonden, elf lichtgewonden, 58 onbewoonbare appartementen, honderden gebarsten ruiten en 150 mensen zonder woning. Dat is tot nu toe het resultaat van de explosie die afgelopen zondag plaatsvond in een flat in de Schiebroekse Moddermanstraat. De woning waar de ontploffing gebeurde is helemaal uitgebrand, en diens bewoner ligt zwaargewond en onaanspreekbaar in het ziekenhuis. Momenteel is woningcorporatie Havensteder, eigenaar van de flats, druk bezig om alle gesprongen ruiten en ontwrichte kozijnen te vervangen.

Jacqueline Gennissen (33) ondervond de explosie aan den lijve. De vrouw, die zelf ook in een huis woont in de Moddermanstraat, ging zondagavond met haar dochtertje op bezoek bij haar ouders die schuin boven het geëxplodeerde appartement wonen. „Ik had een schaal bitterballen bij me en we wilden net een kaartje gaan leggen. Nog geen seconde nadat de bitterballen op tafel stonden, kwam de voorgevel naar binnen. Beeldjes, lampen: echt alles blies door de woonkamer. Zelfs mijn kunstgebit was weg!”

Sindsdien heeft zij haar moeder (69, hartpatiënte) en vader (69, recent een beroerte) in huis.

„Alle kamers waren al bezet, maar ik zet mijn ouders echt niet op straat. Zij slapen daarom in ons bed, terwijl mijn man en ik op de bank slapen. Het is gezellig met mijn ouders, maar de bitterballen laten we achterwege, die durven we niet meer te maken.”

Hoe lang deze situatie nog gaat duren, weet Gennissen niet. „Ik snap dat Havensteder niet zomaar 150 mensen een nieuwe woning kan geven. Maar ze werken met een kastje-muur-systeem. Echt antwoord krijg je niet. Gisteren vertelde iemand me dat ik via de Woonkrant een nieuwe woning kan aanvragen. Hoe kan dat? Alles is verbrand.”

Woningcorporatie Havensteder, eigenaar van de flat, lijkt inderdaad niet de schoonheidsprijs te winnen voor de afhandeling. Zo meldde directeur Peter van Lieshout maandagochtend in alle hectiek dat bewoners zelf op zoek moesten naar vervangende woon- en slaapruimte. Van Lieshout nam tijdens een tweede bewonersbijeenkomst die woorden terug en gaf, samen met burgemeester Aboutaleb en wethouder Ronald Schneider van Wonen, aan dat er naar woonruimte wordt gezocht voor die mensen die geen onderdak hebben.

Ondanks die rectificatie vond gisterochtend een spoeddebat plaats in de gemeenteraad. Van links en rechts was er kritiek op de woningcorporatie. Niettemin bezwoer Schneider dat na de opstartproblemen Havensteder de situatie goed heeft aangepakt. „Havensteder heeft steken laten vallen, maar de directeur heeft de hand in eigen boezem gestoken.”

De koepel van woningbouwcorporaties Aedes neemt het op voor Havensteder. Woordvoerder Pluup Bataille van Aedes wijst op jurisprudentie uit 2009 waarin het Gerechtshof in Den Haag bepaalde dat een corporatie niet verplicht was huurders vervangende woonruimte aan te bieden. „Maar zaken zijn natuurlijk nooit precies hetzelfde, in de zaak bij het Hof ging het om één woning die uitgebrand was. Bovendien is er natuurlijk meer dan de juridische werkelijkheid. Vooral bij mensen zonder inboedelverzekering doet de corporatie alles om vervangende woonruimte te vinden.”

Burgemeester Aboutaleb vond dat de gemeente goed heeft opgetreden. Hulpdiensten registreerden op zondagavond de bewoners en onderdak werd snel geregeld. Wie de eventuele kosten hiervoor betaalt, is volgens hem niet belangrijk. „De eerste kwestie is om onderdak te creëren. Daarna kunnen we kijken of de rekening betaald wordt door de verzekeraar, Havensteder of de gemeente.”

De nasleep van de explosie zal nog lang duren. Twaalf appartementen zijn volgens de wethouder pas over een half jaar weer bewoonbaar, dus voor die bewoners moet voor langere tijd onderdak geregeld worden. Voor mensen die niet terug willen zoekt Havensteder naar een vervangende woning in een andere wijk. Schneider beloofde daarbij dat alle getroffenen voor zo lang het nodig is geholpen worden. „In Rotterdam zakt niemand door het ijs.”

Inmiddels zijn bewonersorganisaties een inzamelingsactie begonnen die mensen zonder verzekering de komende tijd uit de brand moeten helpen.

    • Inge Janse