Michel Faber, Renate Dorrestein & Winston Churchill

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: een interview en een recensie van Michel Faber, Renate Dorrestein en Winston Churchill.

Liever een peuter als koning dan een vrouw

0602bb isabellaHoewel ze buitengewoon succesvol waren en de loop van de geschiedenis in hun land hebben bepaald, zijn ze door historici altijd onderschat: Hatsjepsoet en Isabella van Castilië. De reden? Ze hadden borsten en geen torso.
Door Niña Weijers. Lees meer.

Column: In domineesland is tenslotte nooit iemand schuldig

0602bbmichelkrielOm het verschijnen van Ronald Havenaars Babyboomboek te vieren, voerde een progressief deel van onze natie in de Amsterdamse Rode Hoed een chaotische discussie over de voors en tegens van de grote vrijheid van de jaren zestig en zeventig.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Arjen Fortuin is met vakantie.

Interview Michel Faber: Een utopie moet geluk systematiseren

0602bbmichelfabeHalverwege het schrijven aan Het boek van wonderlijke nieuwe dingen kreeg de vrouw van Michel Faber te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Dat tekende zijn roman. „Het ging vanaf dat moment vooral om de vrees herinneringen aan iemand te verliezen.”
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Lees hier de recensie van Ellen de Bruin over de roman van Michel Faber.

Hel en verdoemenis in Almere

0602bbdorresteinDe wereld vergaat, maar Almere blijft bestaan – in een giftige mist althans. En daarna komen bizarre personages voorbij. Toch houd je, na lezing van deze roman van Renate Dorrestein, meer van Almere dan ooit tevoren.
Door Janet Luis. Lees meer.

De Boris-factor

article2De Britse ex-premier Winston Churchill valt steeds meer samen met clichés: sigaar, soundbites in ‘sing-song gromstem’. Toch voegt Londens burgemeester er iets aan toe. Het zegt ook veel over Johnsons eigen politieke ambities.
Door Hans Steketee. Lees meer.

U kunt hier de hele Boekenbijlage inzien.