Laatste maatregel vogelgriep opgeheven: ophokplicht stopt

Een haan in quarantine. Foto ANP / Erik van 't Woud

Bijna alle maatregelen tegen de vogelgriep zijn opgeheven, maar de kippen mochten nog niet naar buiten. Daar komt dit weekend verandering in. Vanaf zondag mogen de kippen weer buiten rondlopen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn inmiddels in Nederland geen bedrijven meer waar vogelgriep is geconstateerd. Een deel van de maatregelen die na de uitbraak van half november werden ingesteld, is eind vorig jaar al versoepeld. Het vogelgriepvirus H5N8 werd in november bij meerdere pluimveebedrijven in Nederland vastgesteld.

De reden dat de ophokplicht tot nu toe werd gevoerd, was omdat de vogelgriep waarschijnlijk door wilde eenden is overgebracht. Omdat die trekvogels nog in Nederland waren, kon de ophokplicht nog niet worden opgeheven.

    • Nando Kasteleijn