Het was een Cézanne, nu is Gauguin de duurste ter wereld

Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo (1892, 102 x 78 cm)

Voor een werk van Paul Gauguin is deze week mogelijk het hoogste bedrag in de geschiedenis betaald. Het schilderij uit 1892, Nafea Faa Ipoipo (Wanneer zul je trouwen?), zou door een particuliere Zwitserse verzamelaar voor 300 miljoen dollar (262 miljoen euro) zijn verkocht. Dat zeggen Europese en Amerikaanse kunstmarktexperts in The New York Times. De verkoper van het schilderij, waarop twee Tahitiaanse meisjes afgebeeld staan, is Rudolf Staechelin (62), een voormalige directeur van veilinghuis Sotheby’s. Hij bevestigde de verkoop maar niet het bedrag. Ook ging hij niet in op geruchten dat de koper uit Qatar komt.

Gauguins schilderij hing in het Kunstmuseum in Basel. Staechelin heeft de bruikleen van dit en ruim 20 andere impressionistische en neo-impressionistische schilderijen beëindigd na een conflict met het Zwitserse kanton. De onenigheid ging erom of de werken voldoende zichtbaar zouden zijn voor het publiek – een belangrijke voorwaarde voor Staechelins bruikleen. De collectie was samengesteld door zijn grootvader, een Zwitserse koopman die met veel kunstenaars bevriend was.

De koninklijke familie van Qatar geldt de laatste jaren als een van de grootste kopers op de kunstmarkt, maar zwijgt over haar aankopen. Zo zou het schilderij De Kaartspelers van Cézanne, in 2011 verkocht voor het tot dusver ongeslagen bedrag van 250 miljoen dollar, door deze familie zijn gekocht. Ook zijn werken van kunstenaars als Damien Hirst en Mark Rothko voor hoge bedragen naar de Golfstaat gegaan. (NRC)