Kredietwaardigheid Griekenland verlaagd vanwege nieuwe regering

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft zijn rating voor Griekenland vandaag een stap verlaagd, na zorgen over de opstandige houding van de nieuwe regering van het land. De kredietwaardigheid van het land is nu B- en dat oordeel kan de komende tijd nog verder dalen.

Een verscheurde verkiezingsposter van de partij van premier Tsipras. S&P verlaagde zijn rating van Griekenland uit zorgen over het nieuwe regeringsbeleid. Foto Reuters / Marko Djurica

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft zijn rating voor Griekenland vandaag een stap verlaagd, na zorgen over de opstandige houding van de nieuwe regering van het land. De kredietwaardigheid van het land is nu B- en dat oordeel kan de komende tijd nog verder dalen, zo waarschuwt S&P.

Een rating van B- wil zeggen dat beleggers grote risico’s lopen als ze geld in Griekse staatsobligaties steken. Door de verlaging komt Griekenland nu in hetzelfde rijtje als landen zoals Egypte en Pakistan en net boven Jamaica en Venezuela. In september van vorig jaar werd de Griekse rating nog een stapje verhoogd naar B.

Langdurig overleg met Brussel onwenselijk

S&P dreigde vorige maand, vlak na de Griekse verkiezingen, al met een verlaging. Het bureau vreest dat het beleid van de nieuwe regering van premier Alexis Tsipras het land weinig goed zal doen op de financiële markten. Tsipras wil namelijk alle begrotingsafspraken met de Europese geldschieters overboord gooien.

Hoewel de Griekse premier inmiddels wel in gesprek is met Brussel over een tussenweg gaat dat volgens S&P niet snel genoeg. Een langdurig gesprek kan volgens het bureau leiden tot verdere druk op de financiële stabiliteit en mogelijk zelfs een vertrek van Griekenland uit de eurozone.

    • Joost Pijpker